Studenti z emka se připravují na svůj první krok do vesmíru

JESENÍK - Střední průmyslová škola Jeseník se zapojila do unikátního projektu Dotkni se vesmíru. Cílem více než půlroční akce je vypustit svůj vlastní stratosférický balón a pořídit originální video i fotografie zakřivení Země z výšky až 35 kilometrů.

„Jako malý kluk se už teď těším, až vypustíme balón. To je ale až finální část projektu. Předtím studenty čeká spousta tvůrčí a zajímavé práce,“ uvedl učitel fyziky David Pišek.

Smyslem projektu je ukázat školám a široké veřejnosti metody vzdělávání STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Math) a docílit toho, aby se vědecké aktivity, pokusy a bádání staly přirozenou součástí vzdělávacího systému. Projekt probíhá od března a je do něho zapojeno celkem 42 škol z celé České republiky.

Apollo M

Za emko byl vytvořen desetičlenný tým - studenti si sami zvolili název Emko industries a balón pojmenovali Apollo M. Rozdělili si role na konstruktéry, programátory, designery, grafika a experimentátory.

„Myslím si, že máme dobrý tým a věřím, že každý přiloží ruku k dílu. Je to skvělá zkušenost. Doufám, že se situace ohledně covidu zlepší, abychom na projektu mohli pracovat v prostorách školy, a ne přes videohovory. Pro začátek nás čeká návrh, programování a pak konstrukce samotné sondy,“ vysvětlil velitel týmu Miroslav Juhaňák, student třetího ročníku oboru strojírenství.

Balón se vydá na cestu v září

První měsíce projektu jsou zaměřeny na získávání teoretických znalostí. Pak přijde na řadu samotná sonda. Snahou bude využít všechny technologie, které škola nabízí - například systém na programování sondy, 3D tisk, 3D model v grafickém editoru.

Vypuštění balónů proběhne v září. Každý den vypustí svůj balón dvě školy, a to v lokaci Praha – Libuš. Sonda vyletí do výšky až 35 km. Balón následně praskne, sonda dopadne a studenti ji pomocí přijímače a GPS signálu budou hledat. Prezentace výsledků proběhne v prosinci na společné konferenci v Praze.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček