Poláci řádí na Králickém Sněžníku. Na místo míří inspekce

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK - Polští stavaři, kteří v přísně chráněné lokalitě na Králickém Sněžníku staví rozhlednu, jsou podezřelí z toho, že porušují podmínky, za nichž jim úřady stavbu povolily. Konkrétně jde o vybudování nelegální příjezdové cesty nebo nadměrné použití těžké techniky namísto slibované přepravy materiálu vrtulníkem. Obvinění jsou vážná a na místo už míří kontrola českého ministerstva životního prostředí a místního rozvoje.

Vrchol Králického Sněžníku je jedno velké staveniště. Foto: Společnost přátel Jeseníků

„Polsko jsme již vyzvali k neprodlenému prošetření našich obav a napravení situace, tedy k zamezení možného poškozování evropsky významné lokality zastavením prací na rozhledně. Pokud zjistíme, že byly porušeny platné evropské právní předpisy, požádáme o pomoc i Evropskou komisi, podobně jako v případě nezákonné těžby na dole Turow,“ uvedla Petra Roubíčková, mluvčí ministerstva životního prostředí. 

Ochranáři: Dobrovolně necháme ničit vzácnou lokalitu

Na podezřelé praktiky stavařů na „Kraličáku“ upozornily české úřady ekologické organizace. Celkem pět spolků, které se zaměřují na ochranu přírody, má obavy z devastace vzácné flory i fauny na vrcholu Králického Sněžníku.

„Bohužel se stalo to, čeho jsme se obávali – stavba na Králickém Sněžníku zřejmě neprobíhá tak, jak bylo původně avizováno. Jde přitom o mimořádně vzácnou lokalitu, která nemá v Česku obdoby. Místo, abychom si takto vzácná území co nejpřísněji chránili, dobrovolně je necháme ničit,“ řekl Reji Marcel Minář z Českého svazu ochránců přírody v Šumperku.

Investor: Nic neporušujeme

Na problémy se stavbou rozhledny upozorňovali ochránci už v minulosti. Reakce polské strany byly vždycky stejné: nic neporušujeme a jednáme přesně podle schváleného stavebního povolení.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček