Stavbu rozhledny bude hlídat komise. Ekologové žádají odpovědi

NÁŠ KRAJ - Kontroverzní stavbu rozhledny na Králickém Sněžníku bude monitorovat speciální pracovní skupina, ve které mají usednout zástupci Polska i Česka. Komise bude dohlížet na to, zda realizace projektu probíhá podle schválených podmínek. Ekologické organizace o tom totiž pochybují.

Stavba rozhledny na Králickém Sněžníku je trnem v oku ochráncům přírody. Ti pochybují, že realizace projektu probíhá podle domluvených podmínek. Foto: Společnost přátel Jeseníků

„Polskou stranou bylo zároveň přislíbeno, že vypracuje metodiku monitoringu a regulace turistů v této chráněné lokalitě,“ uvedla Petra Roubíčková, mluvčí Ministerstva životního prostředí. 

Polsko stavbu rozhledny opírá o osm let starou studii vlivů na životní prostředí. Velký stavební ruch a používání těžké techniky v přísně chráněné přírodní lokalitě se stalo terčem kritiky ekologických aktivistů z Česka i Polska. Také z jejich popudu na místo vyrazila koncem minulého měsíce komise složená ze zástupců českého ministerstva životního prostředí a místního rozvoje, aby dodržování podmínek stavby ověřila.

Čeká se na výsledky kontroly

„Předpokládáme, že výsledky kontroly budou vyhodnoceny a konkrétní závěry zveřejněny. V této souvislosti považujeme za důležité, aby přinesly odpovědi zejména na klíčové otázky a témata, jako je nedodržování ochrany přírody během stavby, její další harmonogram a opatření, které do budoucna zamezí ničení unikátní přírody na Králickém Sněžníku,“ vyzývá obě česká ministerstva Společnost přátel Jeseníků.

Vizualizace rozhledny na Králickém Sněžníku. Foto: Januszówka pracownia architektury



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
Rockový ples Olomouc