Kopie historické rozhledny z Králického Sněžníku už stojí. Na Větrově

NÁŠ KRAJ – Od minulého víkendu mohou lidé v Jeseníkách navštívit novou vyhlídkovou věž. Dalimilova rozhledna poblíž Starého Města je přesnou kopií výškové stavby, která kdysi stála na Králickém Sněžníku.

Nová rozhledna je přesnou kopií té, které stávala na Králickém Sněžníku. Foto: dalimilovarozhledna.cz

„Je to moc hezká stavba, možná jedna z nejhezčích nových rozhleden, které jsem za poslední roky viděl,“ chválí podobu nové vyhlídkové věze Karel Tománek, cestovatel a nadšený fotograf Jeseníků. 

Turisté rozhlednu najdou na vrcholu Větrov, dostanou se k ní po zelené značce vedoucí mezi Starým Městem a chatou Paprsek. Stavba je vysoká čtyřiatřicet metrů a nabízí nerušené výhledy na Staroměstsko a masiv Rychlebských hor. Děti od šesti let mají vstup zdarma, mládež od patnácti let platí osmdesát korun, dospělí sto padesát. 

Sporné projekty

Investorem Dalimilovy rozhledny je podnikatel Dalimil Mika. Stejný muž stojí také za dalším investičním projektem v Rychlebských horách, kterým je kontroverzní stavba vodní přehrady, jež má sloužit k umělému zasněžování centra Paprsek. K jejímu vybagrování došlo podle úřadů nelegálně – inspekce životního prostředí projekt pokutovala a krajský úřad dočasně zastavil.

Další sporný projekt, tentokrát pod taktovkou polských investorů, ale s posvěcením českých úřadů, se realizuje přímo na vrcholu Králického Sněžníku, kde má vyrůst další rozhledna. Ekologové se obávají, že stavba zničí unikátní horskou přírodu. Na místo už proto před nedávnem vyrazila inspekce, aby počínání stavební firmy prověřila. Jesenický Rej o tématu blíže informoval ZDE.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
Rockový ples Olomouc