Na počínání turistů dohlíží v Jeseníkách desítky strážců přírody

JESENÍKY - Také letos jsou centra Jeseníků středem zájmu turistů. Správa CHKO Jeseníky se snaží, aby přemíra lidí neměla negativní dopad na přírodu v nejpřísněji chráněných částech hor. Do terénu proto vyráží stráž přírody, kterou kromě profesionálů tvoří i dobrovolníci.

Ročně navštíví Jeseníky statisíce turistů. Většinou se koncentrují v okolí Pradědu, Ovčárny a Bílé Opavy. Foto: -red-

„Strážci dohlížejí na to, aby se návštěvníci především nejcennějších lokalit chovali v souladu se zákonem. Nejčastěji řešeným přestupkem je vstup mimo značené turistické trasy, který je v národních přírodních rezervacích zakázán. V terénu jsou strážci prakticky denně včetně svátků a víkendů,“ uvedl Miroslav Havira, zástupce vedoucího Správy CHKO Jeseníky. 

Nejvíc turistů přijíždí ze Zlína a Brna

Turisté se koncentrují hlavně v nejatraktivnějších lokalitách, jakými jsou například oblast Šeráku či Pradědu.

„Letos se skladba turistů změnila, přibyli návštěvníci především ze Zlínského nebo Jihomoravského kraje. Strážci přírody se snaží v první řadě přestupkům předcházet, a to aktivním poskytováním informací o hodnotě území přímo v terénu. V případě zjištění přestupku je možné udělit pokutu příkazem na místě, strážce je však povinen prokázat se služebním průkazem a odznakem,“ dodává Pavel Jurka z CHKO Jeseníky.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA
INZERCE
Rockový ples Olomouc