Strážníci dostanou čtyřnohého parťáka

Už brzy bude na pořádek v ulicích města dohlížet nový člen Městské policie v Jeseníku. Čtyřnohý chlupáč Queen má za sebou náročný výcvik. Pořízení psa pro výkon hlídkové služby schválilo tento týden vedení radnice.

Německý ovčák Queen už brzy začne dohlížet na bezpečnost v Jeseníku. Foto: Město Jeseník

"Německý ovčák bude hrát významnou roli při zákrocích v místech, kde dochází často k výtržnostem, protiprávnímu jednání či rvačkám. Získat psa s dobrým výcvikem, který by mohl v podstatě okamžitě nastoupit do výkonu služby, nebylo jednoduché. Věřím, že nový člen městské policie bude pro strážníky i občany velkým přínosem,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová.

Na vlastní výcvik štěněte není čas

„Jednou z variant, kterou jsme zvažovali, bylo také koupě štěněte, které by prošlo potřebným výcvikem. To nám ale nedovoluje časová náročnost. Strážník psovod by si musel vyčlenit minimálně alespoň rok času, aby ho vychoval a věnoval se mu. Navíc by nebylo jisté, jestli by bylo štěně vhodné do služby. Z tohoto důvodu jsme přistoupili ke koupi už vycvičeného psa,“ vysvětluje ředitel Městské policie Jeseník Martin Novotný.

Psovodem se stane strážník Petr Beněk, který u Městské policie Jeseník slouží již jednadvacet let. Jeho hlavním úkolem teď bude adaptovat psa na nového pána. 

Nenahraditelný pomocník

Služební pes je v bezpečnostních složkách nenahraditelným pomocníkem. Při průzkumech objektů dokáže odhalit ukrytého pachatele mnohem dříve, než by jej nalezli policisté. V případě potřeby může také značně pomoci při pátrání po pohřešovaných osobách. Velký význam má především z hlediska preventivního, kdy pouhá jeho přítomnost na místě odradí potenciální pachatele od protiprávního jednání.








INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček