FOTO: Jesenicko a Šumpersko hostily tři stovky hostů z devatenácti zemí na mezinárodní konferenci

Na konci června se na Šumpersku uskutečnila významná mezinárodní konference LINC 2022 Jeseníky. Velkolepého čtyřdenního setkání se zúčastnilo přes tři sta účastníků z devatenácti zemí Evropy, i mimo ni. Přičemž zahraniční hosté, kromě zajímavých odborných seminářů a studijních cest, objevovali Česko a Olomoucký kraj doslova všemi svými smysly. Podívejte se na fotky.

Pro závěrečný večer konference organizátoři vybrali překrásné nádvoří zámku ve Velkých Losinách. Foto: Daniel Schulz, LINC 2022 Jeseníky

Hlavním tématem konference, kterou se na Šumpersko podařilo přivést místní akční skupině Šumperský venkov, je rozvoj venkova a problematika využití nástroje LEADER/CLLD. Její náplní tak bylo zejména sdílení zkušeností, shrnutí aktuálního dotačního období 2014-2020 a navazování partnerství pro budoucí projekty spolupráce.  

Konference se účastnili zejména zástupci místních akčních skupin, ministerstev a dalších spřízněných organizací, které se svou činností zaměřují na venkov. „Jsme rádi, že jsme mohli přivítat milé kolegy a zároveň přední odborníky na rozvoj venkova napříč EU a dokonce i z Gruzie a Arménie a sdílet naše zkušenosti. Kdysi jsme se jezdili učit do Finska a Irska, kolébek metody LEADER. O to větší radost máme, že je Česká republika v současnosti vlajkovou lodí metody LEADER/CLLD v rámci celé EU a jsme pro všechny vzorem. To ukázala i samotná konference,“ uvedl pyšně Sršeň. Šumperský venkov a další vybraná místa Olomouckého kraje se tak pro zahraniční účastníky staly vzorovým příkladem toho, jaké projekty prostřednictvím LEADERu český venkov realizuje.

Program konference LINC byl nabitý do posledního dne .

21/6/2022

Program konference byl od začátku do konce nabitý aktivitami a zážitky. Odstartoval společnou jízdou vlakem po železnici Desná z Kout nad Desnou (kde účastníci bydleli) do Šumperka – města, které je bránou Jeseníků. Ulicemi Šumperka pak následoval průvod s národními vlajkami až k radnici, kde všechny účastníky uvítal starosta města a hejtman Olomouckého kraje. Na večer se účastníci přesunuli na slavnostní gala večer zvaný Opening Swing Evening do Rapotína. Zde se v rytmu swingových melodií podávalo speciální tříchodové menu založené na nejlepších českých lahůdkách.

22/6/2022

Druhý den proběhl ve znamení studijních cest. „Velké díky patří zástupcům MASek z Olomouckého kraje, které zajistily velmi atraktivní exkurze, které spojovaly poznání, ukázky úspěšně zrealizovaných projektů v jejich regionech, kvalitní venkovskou gastronomii i zážitky. V exkurzích se například jezdilo na raftech, elektrokolech, závodním trenažeru či koloběžkách. Účastníci ochutnávali tvarůžky, levandulové speciality nebo si vyráběli vlastní ruční papír,“ shrnul Jakub Dolníček. „Na odpočinek měli čas prakticky jen v autobuse cestou na hotel, protože krátce po návratu, je čekal přesun na Garden party a filmový večer v Dolních Studénkách,“ doplnil s úsměvem. Druhý večer měl účastníkům ukázat, jak vypadá česká venkovská akce. Místní hasiči, sokolové a myslivci tedy spojili své síly a ve Studénkách se na rožni točilo prase, podával se guláš, grilované makrely, jitrnice, klobásy a další venkovské speciality. Vrcholem večera byl Koncert filmové hudby v podání Dechového orchestru Zábřeh s videoprojekcí a světelnou show zpestřenou o ohňostrojové efekty, který předčil veškerá očekávání zahraničních hostů.

23/6/2022

Třetí den konference bývá tradičně věnován sportovním aktivitám a soutěžím. Organizátoři českého LINCu je pojmuli jako LINC Hry bez hranic, přičemž v disciplínách pracovali s místními tématy, jako jsou čarodějnické procesy na Šumpersku nebo záslužné činnosti sborů dobrovolných hasičů. Účastníci byli rozděleni a namícháni do týmů. Jejich úkolem bylo s co nejrychlejším časem obstát v 9 kuriózních a mnohdy adrenalinových disciplínách. „K nejoblíbenějším patřila poslední disciplína, kdy na čas museli co nejrychleji spořádat 4 borůvkové knedlíky a 4 piva,“ zmiňuje Dolníček. Kromě toho ale také například brodili potok, v čarodějnickém převleku přebíhali balančním parkem, zdolávali nafukovací závodní adrenalinovou dráhu, nebo hasičskou stříkačkou sestřelovali kuželky. Hry se konaly v Areálu Kouty v Koutech nad Desnou a pro závodníky byly testem odvahy, znalostí, týmové spolupráce i zručnosti. Krátce po obědě se vyráželo hromadně lanovkou a následně po svých na Dlouhé Stráně (1353 m. n. m) s nezapomenutelnými výhledy na celé Jeseníky. Dolů do Koutů pak sjížděli na koloběžkách. Sportovní den tak završili nejdelším sjezdem na koloběžkách v ČR, který má dohromady 17 km.

Čtvrtek byl pro účastníky současně posledním dnem konference. Pro závěrečný společenský večer organizátoři vybrali překrásné nádvoří zámku ve Velkých Losinách, kde si s arkádami a podloubími v pozadí účastníci plnými doušky užívali poslední hodiny konference. Připraven byl bohatý raut. Odborný program zpestřovala hudba a taneční vystoupení lokálních umělců. Vrcholem večera bylo vyhlášení vítězů LINC Her bez hranic a předání pořadatelství zástupcům další země.

„Konferencí a programem čtvrtečního večera jsme symbolicky zahájili i české předsednictví v Radě EU, kde budou rozvoj venkova a LEADER/CLLD mezi významnými prioritami. Snad nezůstane naše vlajková loď na velkém moři ojedinělá a i díky českému předsednictví se podaří udělat silnou fregatu. Evropský venkov si to zaslouží,“ dodal Sršeň.

Na organizaci akce se podílely místní akční skupiny Olomouckého kraje, ale i řada dobrovolníků. Přičemž naprostou většinu služeb, které byly při konferenci využity, byly schopni zajistit šikovní regionální podnikatelé a neziskové organizace. „Všem ještě jednou velké díky, jsme pyšní, že se nám tak velkou akci společnými silami podařila zdárně zvládnout. Účastníci odjížděli s úsměvy na rtech a spoustou nově navázaných kontaktů,“ uzavřel Dolníček.

Pár dalších zajímavých informací:

• První LINC se konal v Rakousku 2010. Od té doby putuje po Evropě.

• V Česku se konal poprvé.

• Příští rok se konference přesune z českých hor k italskému pobřeží. Konat se bude na jihu Itálie v regionu Basilicata a ve městě Matera. V této příležitosti zástupci českého LINCu předali pořadatelství a vlajky letošních zemí příštím pořadatelům.

• Největší výzvy: jazyková vybavenost regionu a ubytování hostů na jednom místě (většina hostů vyžadovala jednolůžkové pokoje).

• Akce se účastnilo 19 zemí: Arménie, Rakousko, Belgie, Chorvatsko Kypr, ČR, Francie, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Finsko, Gruzie, Německo, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Švédsko.

• Největší zastoupení měli Rakušané, Estonci a Rumuni.

• Nejdál to měli do ČR účastníci z Arménie.

• Celkem přes 300 účastníků.

• Hosté byli ubytovaní v Koutech nad Desnou, odkud každý den putovali do dalších cílů konference.

*Co je metoda LEADER/CLLD a MAS?

LEADER/CLLD jsou nástroje zaměřené na podporu rozvoje venkova prostřednictvím integrovaných strategií, které se vytvářejí přímo v konkrétním území při vzájemné spolupráci subjektů v regionu. „Potřeby regionu se tak neurčují od stolu někde na ministerstvu, ale vznikají přímo v místě, prostřednictvím spolupráce napříč sektory,“ vysvětluje Sršeň.

A co jsou „MASky“? – místní akční skupiny jsou partnerstvím veřejného, soukromého a neziskového sektoru, které má zájem rozvíjet území svých členských obcí prostřednictvím metody LEADER/CLLD. Jedním z nejdůležitějších úkolů MAS je získávání a rozdělování finančních prostředků přímo v regionu podle jeho skutečných potřeb na základě předem připravené a regionem schválené strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD). Ta vzniká „odspodu“ – přímo v území MAS a nejlépe tak vystihuje skutečné potřeby a slabé stránky regionu. V ČR působí téměř 180 MAS, přičemž MAS Šumperský venkov pomáhá rozvíjet území 16 obcí kolem Šumperka. 

Více informací na webu linc2022.eu








INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA