V jesenické nemocnici se v prvním pololetí narodilo 126 dětí

Eliška, Matyáš, ale i Timea nebo Natanael. To jsou jména některých ze 126 dětí, které přišly v prvním pololetí letošního roku na svět v Nemocnici AGEL Jeseník. Z hlediska pohlaví to bylo vyrovnané. Narodilo se celkem 63 děvčat a 63 chlapců.

Remíza. V Jeseníku se letos zatím narodilo stejně děvčat jako chlapců. Foto: naj

Mezi nejplodnější měsíce patří zatím v jesenické nemocnici leden a květen s 23 porody. Nejméně práce měli zdravotníci naopak v červnu, kdy do porodních knih zaevidovali jen 19 narozených dětí. Největší miminko vážilo 4 450 gramů, nejmenší pak pouze 2 356 gramů. 

Rodiče volili pro své ratolesti především tradiční česká jména. „Mezi jmény pro holčičky vítězila Eliška, Barbora a Sofie. Chlapcům pak rodiče nejčastěji vybírali jména Martin, Adam a Matyáš,“ prozrazuje Pavlína Vašinová, staniční sestra novorozeneckého oddělení. Nouze ale nebyla ani o několik méně obvyklých jmen. V Nemocnici AGEL Jeseník přišel na svět například malý Natanael, Amel, Dima či Sergiv, z holčiček pak Timea, Thea, Nillaya a Naomi.

V Jeseníku rodí i maminky z daleka 

Perfektní zázemí jesenické nemocnice s profesionálním a lidským přístupem zdravotního personálu vyhledávají maminky nejen z blízkého okolí. „Maminky k nám jezdí rodit z Šumperku, Hanušovic, Zlína, ale i z Osoblahy,“ dodala Pavlína Vašinová.

Porodnice Nemocnice AGEL Jeseník je držitelem titulu Baby Friendly Hospital, tedy nemocnice přátelské k dětem. Moderní porodní oddělení nabízí budoucím maminkám nejen porodní sály s úplným sociálním zázemím. Rodičky také mohou využít možnost přítomnosti otce či jiného doprovodu u porodu, a to včetně císařského řezu. Po porodu je samozřejmostí bonding i zavedený systém rooming-in na oddělení šestinedělí. Nemocnice zároveň intenzivně podporuje kojení, provozuje bezplatnou laktační poradnu. Porodnice jesenické nemocnice se snaží budoucím maminkám vycházet vstříc ve všech ohledech a ženám nabízí také skupinové cvičení i předporodní kurzy.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček