Rekonstrukce kulturáku v Šumperku se komplikuje. Firma vyloučená z výběrového řízení se chce obrátit na policii. Někdo prý zfalšoval dokumenty

Podivností kolem výběrového řízení na projektanta rekonstrukce Domu kultury Šumperku přibývá. Z výběrového řízení město vyřadilo výrazně levnější nabídku a přednost dalo té dražší. Poškozená firma se chce bránit a věc předá policii. „To, že zadavatel lže, je v dnešní době běžné. Ale že by někdo falšoval dokumenty, to jsem ještě nezažil,“ okomentoval kroky šumperské radnice majitel vyloučené společnosti DigiTry Art Technologies Patrik Babínek.

Vyloučení levnější nabídky prosadili svými hlasy radní za hnutí ANO, které v Šumperku řídí majitel stavební firmy Prumhor Martin Hoždora. Foto: FB

Kontroverzní bylo už samotné hlasování o vyloučení firmy DigiTry Art Technologies. Návrh prošel těsnou většinou díky hlasům radních za hnutí ANO.

Výběrového řízení na zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci Domu kultury Šumperk se účastnily dvě firmy. DigiTry Art Technologies nabídla dokumentaci zpracovat za necelých deset milionů korun bez DPH, hodnoticí komise však doporučila nabídku vyřadit. V řízení tak zůstala jen firma Atelier 38. Ačkoli nabídla cenu více než dvakrát vyšší, zakázku jí město přiřklo, a to právě díky těsnému rozhodnutí rady města.

Hodnotící komise vyloučení levnější firmy odůvodnila mimořádně nízkou nabídkovou cenou. Opírala se přitom o stanoviska České komory architektů (ČKA) a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).  

Komory popřely, že by městu nějaké stanovisko daly

Neúspěšná firma podala proti svému vyloučení a výběru konkurenční společnosti námitky. Reakce radnice jejího jednatele Patrika Babínka rozezlila. 

„Co město vydávalo za stanoviska ČKAITu a ČKA, byly jen e-maily, ještě promazané a upravené. Ptali jsme se na ČKA, co to má znamenat, a ČKA nám odpovědělo, že to není žádné jejich stanovisko, že zpracování stanoviska nabízeli a město Šumperk to odmítlo. A dokonce tam byl jeden formulář zfalšovaný, někdo v něm něco přepsal,“ uvedl pro Deník Patrik Babínek s tím, že k celé věci poskytne dokumenty a záležitost bude zřejmě řešit přes policii. 

„To, že zadavatel lže, je v dnešní době běžné. Ale že by někdo falšoval dokumenty, to jsem ještě nezažil,“ dodal. 

Mluvčí České komory architektů Tereza Zemanová novinářům sdělila, že komora městu Šumperk v záležitosti výběru projektanta pro rekonstrukci Domu kultury žádné stanovisko neposkytla.

Odborná komise složená z politiků

Vedení města si za vyřazením jednoho ze dvou soutěžících stojí. Dvě z koaličních stran, ANO a ODS, na svých sociálních sítích napadly vyřazeného účastníka s tím, že na něj údajně bylo podáno trestní oznámení, ovšem v souvislosti se zcela jinou veřejnou zákazkou.

Starosta města Tomáš Spurný vydal k celé věci na sociálních sítích rozsáhlé vyjádření, kde politické rozhodnutí hájí doporučením odborné výběrové komise.

"Velký význam byl přikládán i hodnotící komisi, ve které byla vedle radních zastoupena i řada fundovaných odborníků se zkušenostmi z projekční a stavební činnosti. Tato hodnotící komise doporučila (významným poměrem hlasů) zadavateli, tedy městu reprezentovanému 9-ti radními města, vyloučit jednoho soutěžícího pro mimořádně nízkou nabídkovou cenu," píše Spurný.

Redakce Rej.cz má k dispozici složení hodnotící komise. Devítičlennou skupinu, ve které byla podle slov starosty zastoupena řada odborníků, tvořilo šest politiků z vedení města, jeden úředník a dva lidé z oboru. 

Rekonstrukce kulturáku, až pak revitalizace přilehlého parku 

Nepovedené výběrové řízení, které chce poškozená firma předat policii a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), může značně oddálit opravu domu kultury, který je ve velmi špatném technickém stavu a udržet budovu v provozu je složité. „Každý týden řešíme nějaké drobné opravy. Máme každoroční plán oprav a čím dál se ta rekonstrukce oddaluje, je pro nás práce v těch prostorách těžší a těžší,“ řekla novinářům jednatelka DK Hana Písková.

Další odložení rekonstrukce tak může mít fatální následky, neboť alternativní prostor s podobnou kapacitou, kde by se mohly konat významné kulturní akce, jako je například mezinárodní festival Blues Alive, ve městě ani v celém okrese není. 

Šumperská radnice navíc před pár dny informovala o havarijním stavu jezírka v Sadech 1. máje. Město však podmiňuje rekonstrukci celého parku, včetně nefunkčního jezírka a rozpadajícího se amfiteátru, právě rekonstrukcí sousedícího domu kultury.


Čtěte také:

Podivná zakázka na rekonstrukci kulturáku. Město vyloučilo nejlevnější nabídku na základě falešných argumentů


Nový dům kultury je zatím pouze "na papíře".




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA