Těžká technika poškodila vzácnou tundru v Jeseníkách. Podívejte se na fotky

Velké vrásky na čele teď mají ochránci přírody v Jeseníkách. Vyšlo totiž najevo, že firma, který v okolí Červené hory svážela kleč, poškodila vzácnou horskou tundru. Správa CHKO Jeseníky proto mýcení kleče zastavila.

Hromada vytěžené kleče nedaleko Červeného hory v Jeseníkách. foto: red

„Výsledkem jsou hluboké erozní rýhy a místy zcela zničený povrch rozježděný jako někde na staveništi. Okamžitě po zjištění situace jsme podali podnět k prošetření situace na českou inspekci životního prostředí v Olomouci a očekáváme tvrdé potrestání viníků,“ uvedl na Facebooku spolek Přátelé Jeseníků. 

Potíže přiznala i Agentura ochrany krajiny a přírody ČR, pod kterou Správa CHKO Jeseníky spadá. Viditelné jsou například hluboké rýhy, které v jesenické tundře u Červené hory způsobila těžká technika.

Firma dostala stopku

„Nařídili jsme dodavateli, aby práce přerušil a hledal šetrnější technologii. Stahování výřezu zatím nepokračuje. Běžné je, že po skončení prací se místo sanuje a uvádí do téměř původního stavu," řekla mluvčí agentury Karolína Šůlová.

Mýcení kleče, která patří mezi nepůvodní jesenické druhy, probíhalo před nedávnem také na Keprníku. Tam se vše obešlo bez potíží a firma místo techniky nasadila na práci tažné koně.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček