Exkurze na Dlouhých stráních navštívilo meziročně o sedm tisíc víc lidí. Pořád ale méně než před covidem

Počet návštěvníků exkurzí do podzemních útrob vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně se v roce 2022 meziročně zvýšil o 7 tisíc na 30047 lidí, stále však nedosáhl předcovidové úrovně, kdy si elektrárnu prohlédlo každý rok v průměru 35 tisíc návštěvníků. Elektrárna je čtvrtstoletí od zahájení provozu jedním z pilířů české energetiky a její význam roste v souvislosti s potřebou vykrývat dodávky z obnovitelných zdrojů.

Do podzemních útrob vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně zamíří každý rok desítky tisíc lidí. Foto: čez

Celkový počet turistů, kteří na Dlouhé stráně vloni zavítali, se naopak snížil zhruba o 10 tisíc na 85 334 lidí, tato statistika však může být lehce zkreslená. „Celkovou návštěvnost počítáme jako součet návštěvníků exkurzí a turistů, kteří vyjedou k horní nádrži lanovkou. Vloni si ale chlapi z elektrárny všímali, že výrazně rostl počet lidí, kteří lanovku vynechali a k horní nádrži došli pěšky nebo přijeli na stále populárnějších elektrokolech. Z množství turistů, kteří se kolem hodní nádrže pohybovali hlavně v letních měsících, usuzujeme, že se celková návštěvnost opět vyšplhala až téměř ke sto tisícům," upřesnil Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ, která elektrárnu Dlouhé stráně provozuje.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. Má také certifikace na službu black start, stále větší význam elektrárny však spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Elektrárny loni navštívil čtvrtmilion lidí 

Skupina ČEZ se proto pravidelně věnuje modernizaci elektrárny. Například vloni investovala 60 milionů korun do zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti provozu. V roce 2021 energetici zvýšili provozní hladinu horní nádrže o 70 centimetrů, což umožňuje v jednom výrobním cyklu vyprodukovat přibližně o 6 procent elektřiny více než dříve.

Návštěvnost všech elektráren Skupiny ČEZ dosáhla v roce 2022 rekordních 247 250 lidí, a to reálně i virtuálně. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček