Novým prezidentem ČR byl zvolen Petr Pavel. Ve většině obcí na Jesenicku bodoval Babiš

Občané České republiky vybrali ve 2. kole prezidentské volby novou hlavu státu na příštích pět let. S celkovým ziskem 58,32% hlasů se prezidentem stal armádní generál ve výslužbě Petr Pavel. Protikandidát Andrej Babiš, ex-premiér a předseda hnutí ANO, získal v celostátním měřítku 41,67% hlasů, v okrese Jeseník by ovšem zvítězil. Petr Pavel získal nadpoloviční podporu v Jeseníku, Bělé pod Pradědem, Lipové-lázních a Ostružné.

Petr Pavel zvítězil ve druhém kole prezidentské volby. Úřadu se ujme 9. března. FOTO Jan Kříž/generalpavel.cz

Druhé kolo volby prezidenta se uskutečnilo v pátek a sobotu 27. - 28. ledna 2023 a provázela jej dle očekávání vysoká volební účast. Ta předčila i kolo první, kdy přišlo k urnám 68,54% voličů  a v celostátním měřítku činila 70,25%. Znamená to, že vybrat budoucího prezidenta se vydalo k urnám téměř 5,79 milionu lidí. 58,32% z nich volilo Petra Pavla, 41,67% hlasů získal Andrej Babiš. Petr Pavel tak při přepočtu na hlasy získal o téměř 950 tisíc hlasů více.

Stejně jako v případě prvního kola byly výsledky na Jesenicku odlišné od republikového průměru. Do volebních místností v okrese přišlo 64,62% voličů, tedy více jak 20 tisíc obyvatel. Vítězným kandidátem v okresním měřítku se stal Andrej Babiš se ziskem 55,32% hlasů, Petr Pavel obdržel 44,67% hlasů. Rozdíl mezi oběma kandidáty činil 2025 hlasů. Oproti prvnímu kolu, kdy Andrej Babiš zvítězil ve všech obcích v regionu vyjma Ostružné, se tentokrát v regionu našlo více obcí s převahou hlasujících pro Petra Pavla. Kromě již zmíněné Ostružné (81,39% pro Pavla) zabodoval nově zvolený prezident také v Bělé pod Pradědem (55,66%), Lipové-lázních (52,46%) a Jeseníku (51,57%). Andrej Babiš zaznamenal procentuálně nejvyšší zisky ve  Velkých Kuněticích (78,79%), Staré Červené Vodě (73,54%) a Kobylé nad Vidnávkou (69,84%).

Mandát stávajícího prezidenta Miloše Zemana potrvá až do 8. března letošního roku. Inaugurace Petra Pavla do úřadu proběhne o den později. První dámou se stane manželka Petra Pavla Eva Pavlová, která má taktéž vazbu na region - narodila se totiž v nedalekém Šumperku.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček