Bruslení pro letošek v Jeseníku končí. Na vině jsou vysoké teploty i technické závady

V úterý 21. února ukončilo kluziště za sportovní halou v Jeseníku svůj provoz. Původně se přitom počítalo s bruslením až do 5. března. Vyšší teplota vzduchu v kombinaci s kontinuálními výpadky chladicího okruhu zapříčiňují, že již nelze vytvořit dostatečně kvalitní led. Problémy bude město řešit se zhotovitelem stavby.

Tající led, pusto a ticho. Konec sezóny na jesenickém kluzišti přišel předčasně.

Téma fungování kluziště, které bylo původně projektováno tak, aby zůstalo provozuschopné i za výrazně vyšších okolních teplot, bylo již z podnětu občana otevřeno na únorovém zasedání zastupitelstva města. Na problematickém stavu ledové plochy tratili především hokejisté, kteří přišli o některé tréninky a zápasy, ačkoli provoz kluziště pro veřejnost byl v dané době ještě zachován. Rozdíly v tlouštce ledové pokrývky, které místy činily až 3 cm na pár sousedních metrech a kaluže, objevující se především za slunečných podmínek, ovšem obecně nenaplňovaly původní představu o tom, jaký komfort bruslení by mělo kluziště nabízet.


Kvůli zmíněným faktorům nakonec bylo kluziště nuceno ukončit provoz dříve. "Měli jsme technické závady na chlazení, které se nešťastně potkaly s vysokými teplotami, které nás posledních pár dnů doprovází. Následkem toho led roztál a není ani ekonomické, ani udržitelné, abychom jej znova vytvořili, teploty nad nulou nás budou provázet minimálně do konce tohoto týdne," upřesnil místostarosta Jeseníku Václav Urban. Výpadky chladicích okruhů trápí kluziště už od poloviny ledna, přičemž dle města je chyba v tomto případě jednoznačně na straně zhotovitele, jímž byla firma H+H Technika s r.o. K tomu se sluší dodat, že stejná firma realizovala i kluziště ve Zlatých Horách, jemuž se podobné problémy prozatím vyhýbají. Veškeré zbývající zápasy Amatérské hokejové ligy Jesenicka tudíž budou dohrány právě tam.


Na stávající závady bude město uplatňovat reklamaci. Přesný rozsah závad na chlazení, eventuálně i na podloží, bude znám, až roztaje veškerý zbývající led. Než přejde kluzistě na letní provoz s umělým povrchem pro míčové sporty, poskytne provozní pauza dost času vše prozkoumat. Kromě vyřešení zásadních technických problémů stojí před kluzištěm i další výzvy – ve hře je například jeho zastřešení, které by uchránilo led před přímým sluncem a ostatními povětrnostními efekty, plánuje se také dobudování dalšího zázemí. Odhadem do prosince (kdy starovaly obě předchozí bruslařské sezóny) ale brusle mohou odpočívat ve skříni.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček