Plošné zhasínání zatím nehrozí. Jeseník dále zkoumá možnosti úspor na osvětlení

Původně avízovaný záměr vypínat mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní většinu veřejného osvětlení ve městě Jeseník zatím nebyl uveden do praxe. Po připomínkách ze strany složek IZS a úspěšnému zisku dotace na výměnu části osvětlení ve městě za úspornější LED lampy se nadále ladí kompromis mezi úsporou za energie na straně města a zachování bezpečnosti a i komfortu občanů.

Původní plán zahrnoval vypnutí osvětlení také na ústředním Masarykově náměstí.

Záměr vypnout během nočních hodin veřejné osvětlení na většině území města byl oznámen již koncem loňského roku. "K tomu záměru nás vedla poměrně logická snaha uspořit peníze za energie, které – byť se situace uklidňuje – jsou stále v násobcích nějakého minulého normálu," uvedl na únorovém zasedání zastupitelstva Jeseníku radní města Tomáš Vlazlo. Původním plánem bylo, aby denně mezi 00:00 – 04:00 zhasla většina okruhů veřejného osvětlení, přičemž svítit by zůstaly jen nejfrekventovanější silniční tahy jako ulice Dukelská, Lipovská, Bezručova, Fučíkova, Smetanova, Fučíkova či náměstí  Svobody, spolu s nasvícenými přechody pro chodce na ostatních ulicích. Toto poměrně drakonické opatření mělo přinést úsporu ve řádu vyšších stovek tisíc korun. Jeseník ovšem nepotemněl ani prvního ledna, ani žádný další následující den.

Survivor: Slezsko
Jedním z faktorů, které rozhodování města ovlivnily, bylo nesouhlasné stanovisko složek Integrovaného záchranného systému – státní i městské policie, hasičů a zdravotní záchranné služby. Na platformě Komise pro bezpečné město záměr zástupci jednoznačně odsoudili, přičemž jako argumenty uvedli potenciální nárůst kriminality v nočních hodinách či ztíženou orientaci jednotek mezi zástavbou při zásahu. "My jsme následně řešili ještě takové detaily, že pohyb občanů je jiný ve všední den a víkendové dny," doplnil Vlazlo. Toto jistě není od věci – představa, že se například v noci ze soboty na neděli budou občané vracet z koncertů, plesů či tanečních zábav ve tmě, potažmo ještě za deště, vánice či náledi, připomíná spíše scénář nerealizované televizní show Survivor: Slezsko.


Takto v současnosti vypadá pohled na noční Jeseník z webkamery na rozhledně Zlatý Chlum.


Sbohem, sodíkovky
Cesta k energetickým úsporám ovšem není lemována pouze cvakáním vypínače. Městu se podařilo získat 70% dotaci na výměnu starých sodíkových lamp veřejného osvětlení za modernější a úspornější LED světla. Výměna se bude týkat zhruba 360 ks svítidel.a každá lampa spotřebuje jen 6-10W namísto současných 150-200W, což znamená úsporu v několika řádech. "Vybrali jsme asi šest nebo sedm okruhů, které jsou napojeny na jeden rozvaděč a mají nejvyšší energetickou náročnost. Někde se může stát, že se občan bude divit, proč je půlka ulice vyměněná a půlka ne, ale to opravdu souvisí s tím, že jsou lampy napojeny na různé rozvaděče," upozorňuje vedoucí Oddělení investic a majetku MěÚ Jeseník Jiří Uher. "LED svítidla navíc mají tu dobrou vlastnost, že se dají v určitých časových úsecích ztlumit. To tedy nevede k úsporám, ale vede to ke snižování světelného smogu, což je také záležitost, kterou bychom se rádi intezivněji zabývali," doplňuje Vlazlo.

Háček je v rozvaděčích
Možnosti vypínat část veřejného osvětlení se město přesto kompletně nevzdává – v současnosti to ovšem nelze zdaleka provést s tak chirurgickou precizností, jaká by byla žádoucí. Dobře míněné nápady jako vypínání každé druhé lampy nejsou technicky proveditelné právě kvůli systému napojení okruhů veřejného osvětlení na rozvaděče. "Dám za příklad Smetanovy sady, které asi s čistým svědomím můžeme v noci zhasnout, ale s nimi musíme nutně zhasnout i celou zástavbu napravo od nich. Logiku v tom asi teď už hledat nemůžeme – prostě to tak je," přiblížil radní Vlazlo. Přesná podoba zhasínání veřejného osvětlení v nočních hodinách tedy zatím nenabyla finálních obrysů, občané by se ji však měli zavčasu dozvědět a případná dobrodružství by nastat neměla.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček