Nový život pro staré věci. Jeseník brzy spustí re-use centrum

Bazárky, swapy, prodeje z kufru – možností, jak nabídnout své věci k dalšímu využití před tím, než budou vyhozeny jako nepotřebný odpad, je relativně široká paleta. Již na jaře by k nim mělo přibýt také tzv. re-use centrum, jehož zřízení připravuje město Jeseník ve spolupráci s technickými službami ve sběrném dvoře na Lipovské ulici.

Třetina prostor sběrného dvora na Lipovské ulici se na jaře promění v re-use centrum.

Re-use (ri-jůs) centra (z angl. "znova použít") jsou v posledních letech poměrně populárním konceptem – vloni bylo zřízeno například v Olomouci. "Základní myšlenkou je předcházet vzniku odpadu a dát věcem, které někdo nepotřebuje, nový život," vysvětluje Regina Weiserová, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Jeseník. Princip fungování je podobně jednoduchý - do re-use centra budou moci občané Jeseníku odevzdávat nepotřebné věci, které si kdokoli jiný z okresu, komu padnou do oka, bude moci za symbolický poplatek odkoupit. Služba nemá být primárně výdělečná, čímž se re-use centrum liší od bazarového prodeje – darující za své věci nic nedostane a nashromážděné částky od kupujících budou využity na bohulibé účely jako oprava a údržba jesenických pramenů či péče o opuštěná zvířata.


V re-use centru nelze odložit všechny typy zboží, co člověka napadnou. Přijímat bude primárně vybavení domácnosti, jako drobný nábytek, nádobí, knihy, obrazy či mediální nosiče. Z důvodu prostorových limitů nemůže příjimat větší kusy nábytku, z důvodů hygienických zase čalouněný nábytek, oblečení a obuv. Nejedná se ani o ideální místo pro odložení spotřební elektroniky – provozovatel re-use centra nemůže zaručit její nezávadnost. Až se re-use centrum naplní věcmi čekajícími na další využití, bude spuštěn jejich prodej za manipulační poplatek – prozatím se počítá, že u malých věcí by činil 10 Kč a u větších objektů 30 Kč. Město očekává, že re-use centrem projdou ročně až stovky kilogramů věcí, které by jinak spadnuly do kategorie odpadu.


Jako vhodná lokalita pro re-use centrum byly zvoleny prostory sběrného dvora na Lipovské ulici, z nichž by si si mělo "ukousnout" asi třetinu. O chod se postará stávající personál a i zařizování prostor, na němž se aktuálně pracuje, se nese v duchu filozofie udržitelnosti. "Nenakoupili jsme nové regály, ale požádali jsme o spolupráci Střední školu řemesel a odborné učiliště v Lipové-lázních, kde studenti z nepotřebných stojanů na big bagy a odpadních palet vytvářejí police, které použijeme právě v re-use centru," dodává Weiserová. Inu, až bude na jaře hotovo, rádi se do re-use centra zajdeme podívat.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček