Konec hrozného čekání v Olomouci u Globusu. Dostavba západního obchvatu začne už příští rok

Dobrá zpráva pro řidiče! Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení na dostavbu západního obchvatu Olomouce na D35. Díky novému úseku rychlostní komunikace dojde ke zrušení zcela nevyhovujícího ukončení dálnice na okružní křižovatce u Globusu. V nejbližších týdnech ŘSD vyhlásí výběrové řízení na zhotovitele stavby a v první polovině roku 2024 práce začnou.

Přetížený kruhový objezd u Globusu bývá často dějištěm dopravních nehod. Foto: Google Maps

Už vloni v prosinci informovalo Ředitelství silnic a dálnic, že úspěšně dojednalo vykoupení 95 procent potřebných pozemků. Ve středu 8. Března oznámilo ŘSD, že už bylo vydáno stavební povolení a stavba může za přibližně rok začít. Nejdřív musí být ve veřejném výběrovém řízení vybrán zhotovitel stavby a také dořešeny stovky smluv, převodů majetku a dalších úkonů.

Investice spolkne miliardu korun

Nynější napojení obchvatu na kruhový objezd u Globusu je provizorní a kapacitně nevyhovuje. Proto na úseku před kruhovým objezdem vznikají na obchvatu dlouhé kolony, ve kterých řidič neúměrně dlouho čekají. Přetížený kruhový objezd také bývá celkem často dějištěm dopravních nehod.

Dostavba obchvatu, otevřeného v roce 2003, si vyžádá asi miliardu korun. Dnes používaný úsek má zhruba 15 kilometrů, poslední úsek by měl přidat další tři kilometry.


Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček