Fialova vláda plánuje výjezdní zasedání v Jeseníku! Starostka Blišťanová má už sepsaný seznam problémů

Na konci března bude Jeseník na nohou. Okresní město čekají policejní manévry, hemžení novinářů a jednání vlivných českých politiků. Na své teprve druhé výjezdní zasedání zavítá do Jeseníku vláda Petra Fialy. Starostka Zdeňka Blišťanová doufá, že nepůjde jen o zdvořilostní návštěvu, ale chce řešit konkrétní témata.

Vedení Jeseníku se připravuje na jednání s vládou. "Ministři mohou na vlastní oči vidět, jak se nám zde žije, jaké máme problémy a s čím potřebujeme pomoc," sdělila rejdakci Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku. Foto: Rej

"Už 29. března zasedne naše vláda v rámci výjezdního zasedání v Jeseníku. Společně s kolegy z vlády strávíme v regionu celý den a budeme řešit jak zlepšit místní klíčovou dopravní infrastrukturu, jak pomoci v rozvoji cestovního ruchu a dalších oblastí, které jsou pro region důležité,“ prozradil deníku Blesk premiér Fiala s tím, že po schůzi kabinetu proběhne také jednání s radami Olomouckého a Moravskoslezského kraje a starostkami a starosty okolních obcí.

Podle mluvčího vlády Václava Smolky má každý ministr před zasedáním vlády v regionu naplánovaný ještě také vlastní program. Například ministr kultury Martin Baxa zavítá do Šumperka, kde se bude zajímat o činnost místního divadla, na jehož provoz jeho resort významně přispívá. "Přes nabitý program si pan ministr vyhradil čas také na jednání se všemi důležitými kulturními aktéry ve městě," uvedl pro Rej.cz ministrův poradce a šumperský radní Radovan Auer.  

"Chci konkrétní a jasné výstupy, jak našemu regionu stát pomůže"

"Vláda nejedná mimo Strakovu akademii, natož v Jeseníku, každý den, takže jsem určitě ráda, že se povedlo tuto mimořádnou návštěvu ministrů připravit. Věřím, že se jedná o signál, že vláda chce řešit problémy hospodářsky a sociálně postižených regionů," sdělila rejdakci Zdeňka Blišťanová, starosta Jeseníku.  

Právě téma hospodářsky a sociálně postižených regionů je podle starostky zásadní a chce se na něho při jednání zaměřit, společně s dalšími prioritami, jako je dopravní obslužnost, příjmy obcí nebo vzdělávání. "V současné době je nejvýznamnější pomoc směřována do strukturálně postižených regionů, což jsou kraje postižené útlumem těžby uhlí. Vláda ale musí vnímat, že stejné, ne-li větší problémy řeší i jiné regiony, mezi které patří i Jesenicko," zdůraznila Blišťanová.

"Členové vlády můžou na vlastní oči vidět, jak se nám zde žije, jaké máme problémy a s čím potřebujeme pomoc. Určitě nechci, aby to všechno byla jen zdvořilostní návštěva. Budu žádat konkrétní a jasné výstupy, jak našemu regionu stát pomůže," uzavřela Zdeňka Blišťanová. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček