V regionu se na měsíc zastaví vlaky. Série oprav na trati znemožní provoz

Mezi 9. květnem a 11. červnem by si Alois Nebel mohl klidně vzít dovolenou. Na trati č. 292 v úseku mezi Šumperkem a Jeseníkem bude probíhat oprava železničního mostu v Hanušovicích, která se vynutí kompletní zastavení provozu. Vlaky nepojedou ani mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami či Lipovou-lázněmi a Javorníkem.

Přičinou výluky je především oprava železničního mostu v Hanušovicích, přejezdy v Horní Lipové a Žulové se dočkají závor. FOTO ilustrační, Johannes Plenio, pexels.com

Vzhledem k faktu, že na Jesenicko vede jediná páteřní trať č. 292, je jasné, že jakékoli opravy na "Slezském Semmeringu" se bohužel výrazně podepíšou na železničním provozu. Nejinak je tomu i letos. Nedlouho po konci výluky v Mikulovicích budou cestující na Jesenicku přesedat znova do autoubusů, a to ve výrazně větším počtu. Od 9. května do 11. června bude totiž probíhat výluka jak na zmiňované trati č. 292 v úseku mezi Šumperkem a Jeseníkem, tak na trati č. 294 mezi Starým Městem pod Sněžníkem a Hanušovicemi a trati č. 295 mezi Lipovou-lázněmi a Javorníkem ve Slezsku. O víkendech a svátcích nahradí autobusy také vlakový spoj na trati č. 297 mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami.

Důvodem výluky je, jak už to ostatně bývá, oprava a údržba trati. Primárně se jedná o železniční most v Hanušovicích, jehož oprava si vyžádá nejvíce času. "V místě dojde k úplnému odstranění železničního svršku, výměně dosluhující klenbové konstrukce za železobetonový monolitický rám a poté navrácení železničního svršku a svaření do bezstykové koleje," uvedl tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Dále budou v regionu modernizovány dva železniční přejezdy - v Horní Lipové a v Žulové se dočkají plnohodnotného zabezpečovacího zařízení včetně závor. Na dalších úsecích trati pak bude probíhat úprava železničního svršku, výměna kolejnic a pražců či prořezávání okolní vegetace.

Výlukové jízdní řády všech tratí jsou k dispozici na webu Českých drah v sekci Omezení provozu. "V zájmu cestujících došlo k maximální možné koordinaci výluk potřebných pro provedení uvedených oprav a investic tak, aby se na návrh KIDSOK potřeba náhradní autobusové dopravy omezila na nejnutnější minimum," dodal závěrem Dušan Gavenda. Věřme, že se vše stihne včas a na prázdninové měsíce bude železnice připravena.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA