Jeseník rozsvítí LED lampy. Město vysoutěžilo výměnu části pouličních světel

Zatímco na začátku roku to vypadalo, že Jeseník se bude kvůli vysokým cenám energií nořit do tmy, dnes je situace podstatně světlejší. Město vybralo dodavatele veřejného osvětlení, který v nejvíce energeticky náročných oblastech města vymění 360 ks starých sodíkových lamp za moderní a úsporná LED svítidla. 70% nákladů navíc pokryje dotace z programu EFEKT Ministerstva průmyslu a obchodu.

LED lampy lze nově v Jeseníku spatřit například na Mahenově ulici (kde ještě nebyly součástí zmiňované zakázky. FOTO ilustrační

Modernizace veřejného osvětlení je jednou z cest, jak může město nejen ušetřit za elektřinu, ale také omezit světelné znečištění a zajistit občanům větší komfort. První fáze modernizace bude obnášet výměnu 360 ks (tedy asi pětiny z celkového počtu na území města) energeticky náročných sodíkových lamp za úsporná LED svítidla, u nichž bude možno regulovat intenzitu světla a navíc budou konstruována tak, aby osvětlovala primárně prostor pod sebou a nesvítila zbytečně "pánubohu do oken". Energetická úspora bude opravdu významná – zatímco stará svítidla měla spotřebu mezi 150 – 250W, LED lampy mají konzumovat jen 6 - 10W elektrické energie.

Lokality, ve kterých výměna proběhne, jsou vyznačeny na mapce níže. Pokud vás na první pohled zaráží, že se výměna netýká například osvětlení v centru města, má to své vysvětlení – lokality byly vybírány na základě energetické náročnosti, tedy kde jsou svítidla největšími "žrouty". Světla se navíc musí měnit nikoli podle ulic, ale podle rozvaděčů, na něž jsou napojeny, takže se v některých případech (například na ulicích Bezručova či Otakara Březiny) nevyhnutelně stane, že na části ulice budou svítidla vyměněna a na části nikoli.


Do výběrového řízení na modernizaci veřejného osvětlení se přihlásily celkem čtyři firmy, z nichž jedna byla později vyloučena pro nesplnění podmínek zadavatele. Hodnocení zbývajících tří nabídek pak oproti jiným veřejným zakázkám představovalo učiněnou alchymii – kritériem totiž nebyla pouze nejnižší cena (ta tentokrát měla pouze 40% váhu), ale také technické parametry svítidel a zejména pak roční spotřeba elektrické energie. Vítězná nabídka olomoucké firmy ELNERMONT, s r.o. nabídla jak nejvyšší účinnost svítidel (151,64 lm/W), tak nejnižší spotřebu za rok (22 323 kWh) a nejnižší cenu (5 798 858 Kč bez DPH). Nutno ovšem dodat, že nabídky se ve svých parametrech niterak zásadně nelišily a v konečném hodnocení činil rozdíl mezi 1. a 3. hodnocenou nabídkou na stovkové škále sotva 1,5 bodu.

Dobrou zprávou bezesporu je, že 70% nákladů na výměnu osvětlení pokryje dotace z programu EFEKT Ministerstva průmyslu a obchodu. Výměna osvětlení zabere zhruba dva měsíce od začátku prací, na nějž je, vypadá to, aktuálně vhodné období.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček