Internetoví podvodníci i supermarketoví zlodějíčci se vrací jako bumerang

Agresivní muž bažící po potyčce, další žena okradená při prodeji oblečení přes internet i recidivisté opakovaně kradoucí pivo v supermarketech. I takové případy měli v uplynulých dnech na stole jeseničtí policisté.

Další ženu z Jesenicka okradl internetový podvodník o slušné peníze. Neklikejte na podezřelé odkazy maskující se za přepravní společnost a nezadávejte do nich údaje k vašemu účtu či platební kartě! FOTO ilustrační, pexels.com

Agresivní host nakonec přenocoval v cele
neděli 2. dubna po půl čtvrté ráno přijali jeseničtí policisté na lince 158 anonymní oznámení o fyzické potyčce několika osob před hotelem v obci na Jesenicku. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že po krátkém incidentu se jeden z aktérů přesunul dovnitř k baru. Patrně ve vzteku měl hodit sklenici piva na poličku s dalšími sklenicemi, a tím jich několik rozbít.
Muž s policisty nespolupracoval, odmítal prokázat svoji totožnost a choval se agresivně. Později ztotožněného 44letého muže proto policisté za použití donucovacích prostředků zpacifikovali a umístili do policejní cely. Při provedené dechové zkoušce nadýchal přes 1, 5 promile. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 200 korun.
Policisté případ šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku, občanskému soužití i majetku.

Důveřivost při prodeji bot stála ženu šedesát tisíc
Ve čtvrtek 30. března se na policisty obrátila 41letá žena z Jesenicka, která v polovině týdne uveřejnila na inzertním portálu nabídku prodeje tanečních bot za necelých 400 korun. Na inzerát se zájmem zareagovala neznámá osoba, která požadovala zaslání bot skrze přepravní společnost. Na základě souhlasu obdržela prodávající odkaz na přepravce, na který klikla a poté vyplnila veškeré údaje k platební kartě a také přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Záhy obdržela překvapivou informaci, že došlo k převodu několika desítek tisíc korun z jejího spořicího na běžný účet a také sdělení o použití platební karty. Podvedená žena nakonec zjistila, že jí několika transakcemi zmizelo z konta přes 60 000 korun.
Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osm let za mřížemi.

Opakovaná krádež piva = teleport za mříže?
Ve středu 29. března krátce před 16. hodinou přijali policisté oznámení o krádeži zboží v jesenickém supermarketu. Čtyřiačtyřicetiletý muž si měl v prostoru prodejny uschovat pod oblečení několik plechovek piv za celkem 100 korun. Takto měl projít bez zaplacení přes pokladní zónu, kde jej však zastavil člen ostrahy, který přivolal policisty.
Tento scénář se v bleděmodrém opakoval v pátek 31. března odpoledne. Ač policejní zprávy nenaznačují přímo, jedná-li se o stejného pachatele, odpovídá věk, modus operandi (pachatel se tentokrát pokusil vynést z obchodu láhev piva v hodnotě 14 Kč) i fakt, že byl muž za krádeže již v minulosti odsouzen a v současné době si odpykával podmíněný trest  v délce 18 měsíců. Také v tomto případě byl pachatel nejprve odhalen ostrahou obchodu a po přivolání městské police byl případ postoupen policii státní. Za krádež výrobků marginální hodnoty mu hrozí trest odnětí svobody v délce šest měsíců až tři roky, což vzbuzuje otázku, zda není pachateli již všechno jedno, nebo se snad "za mříže" dokonce těší.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček