Jesenicko paletou malířů ve Vodní tvrzi

Od úterý 17. ledna je možno v galerii Vlastivědného muzea Jesenicka navštívit výstavu "Barevná paleta Jeseníků" představující krajinu Jeseníků tak, jak ji v uplynulých dekádách až staletích zachytili umělci věnující se krajinomalbě. Výstavu tentokrát nezahajovala vernisáž, na duben je však plánováno "Malířské soirée" spojené s přednáškou, koncertem a křtem katalogu.

Jeden z vystavených obrazů Vladimíra Gajdůška nabízí pohled na Jeseník v 50. letech minulého století, tedy například 20 let před stavbou IPOSu.

V tichosti otevřená výstava navazuje tématicky na loňské XIX. svatováclavské sympozium, které se zabývalo právě výtvarným uměním na Jesenicku ve 20. století. Není proto divu, že páteř výstavy tvoří především díla umělců z minulého století, avšak najdou se i výjimky - nejstarším vystavovaným dílem je kolorovaná litografie neznámého autora z 1. poloviny 19. století, nejčerstvější pohledy na Jesenicko pak přináší obrazy současného výtvarníka Adama Kašpara a středoškoláků ze Strážnice, kteří v regionu loni absolvovali malířský plenér. Vedle sebe visí díla českých i německých malířů, z nichž někteří v regionu žili, jiní jej pouze navštěvovali, všem se však místní krajina natolik zapsala do srdce, že to v nich vyvolalo touhu uchopit štětec či pastel a zvěčnit její podobu tak, jak ji v daný moment viděli.

Mezi známější umělce, jejichž díla jsou na výstavě zastoupena, patří například Jan Orlík, Richard Assman, Willy Paupie, Vladimír Gajdůšek, Erich Hürden Hlaváček a další. Znalci výtvarného umění jistě ocení, že jsou vesměs vystavena díla, která běžně není možnost nikde spatřit, neboť dlí v depozitářích Vlastivědného muzea Jesenicka, Slezského zemského muzea v Opavě či soukromých sbírkách.

Jak v rozhovoru pro Český rozhlas Olomouc zmínil ředitel VMJ Pavel Rušar, výstava je zajímavá také svým až topografickým rozměrem. Obrazy jsou totiž zároveň i okny do minulosti, jejichž prostřednictvím lze studovat změny v krajině. Ať už to popisky obrazů prozradí či nikoli, je zábavné snažit se přijít na to, z jakého místa malíř na krajinu shlížel. Město Jeseník, Vřesová Studánka, Vápenná, Karlova Studánka a další zastoupené lokality během 20. století prošly výraznými proměnami a byť je tato doba již érou hojně fotograficky zdokumentovanou, jedinečný pohled malíře jako by byl pořád o něco osobnějším médiem.

Kdo by mohl být zklamán z absence vernisáže, nechť rovnou zahodí chmury. Nahradí ji akce zvaná "Malířské soirée", která proběhne v úterý 4. dubna v Rytířském sále Vodní tvrze. V jejím rámci bude veřejnosti představen katalog vystavených obrazů, uskuteční se tématická přednáška o výtvarném umění na Jesenicku a nebude chybět ani hudební doprovod. Milovníci umění však nemusí otálet, výstava je přístupná již dnes v otevírací době muzea - a bude tomu tak až do 7. května.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček