Z obrazů Filipa Nádvorníka je cítit práce a sudetská hlína. Přesvědčte se v galerii Katovny

Pod střechou jesenické Katovny se od 16. března můžete seznámit s tvorbou mladého regionálního umělce Filipa Nádvorníka. Absolvent ateliéru kresby na Fakultě umění v Ostravě do svých olejomaleb promítá motivy ze svého života farmáře a řemeslníka i odkazy na život rolníků v Sudetech generace nazpět.

Filip Nádvorník a výstavářka MKZ Jeseník Tereza Slováková zahajují hojně navštívenou vernisáž výstavy "Země zaslíbená" v galerii Katovny.

Filipa Nádvorníka byste možná na první pohled netipovali ani na umělce, ani na farmáře – přesto je obojím. Pochází z Broumovska, což je pohraniční region oplývající podobným kouzlem, jako Jesenicko, vystudoval kresbu na Fakultě umění Ostravské univerzity a již v roce 2020 se mu podařilo dostat do finále Ceny kritiky za mladou malbu. S příchodem na Jesenicko si zvolil životní dráhu farmáře a řemeslníka, přestože v podobném prostředí nevyrůstal – a z jeho obrazů čiší, jak klíčovou roli v jeho životě hraje propojení s prací, krajinou a tradicemi. Od 16. března se s jeho dílem mohou seznámit návštěvníci galerie Katovny na výstavě s příznačným názvem "Země zaslíbená", která byla zahájena hojně navštívenou vernisáží.

Olejomalby Filipa Nádvorníka se vyznačují hrubým, rustikálním stylem – připomínají spíše srub z neotesaného dřeva, než vyumělkovanou roubenku na zakázku. Vesměs zachycují výjevy z běžného života farmáře. Některé z nich jsou figurální a zobrazují mužské postavy při činnostech jako je hřebelcování koní, stavba plotu či stříhání ovcí, jiné se bez postav obejdou a zachycují pouze motorovou pilu řezající dřevo nebo ruce v rukavicích pěchující hlínu okolo sazenice. Autor je v životě viditelně fanouškem soběstačnosti a principu "udělej-si-sám". Ostatně, potvrzuje to i dominantní prvek výstavy, nacházející se v přízemí galerie – dřevěná konstrukce upomínající na německou lidovou architekturu, kterou lze procházet a do níž jsou některé obrazy zasazeny.



Už jen toto napovídá, že Nádvorníkovy obrazy nejsou pouze koníčkem, kdy by si po večerech jen tak maloval, co před den pooral, pořezal či stlouknul, ale mají přesah do více rovin. Odkazy na minulost pohraničních regionů a tamní prostý, venkovský způsob života objeví pozorný divák i v názvech obrazů, někdy jsou do nich nápisy v němčině přímo zakomponovány. Proč ale postavy připomínají spíš než sudetské rolníky kovboje se stetsony? I to má své vysvětlení – rád bych ovšem návštěvníkům výstavy ponechal nějaké překvapení. "Zemi zaslíbenou" si lze prohlédnout kdykoli v otevírací době galerie  Katovna, tedy především ve všední dny mezi 13 – 17 hodinou.

Bývá již dobrým zvykem, že vernisáží dění v galerii nekončí. Platforma Současné umění pro Jeseník chystá k výstavě další doprovodné akce. V úterý 4. dubna proběhne od 17 hodin komentovaná prohlídka výstavy, kde vám autor rád ke svým dílům sdělí další zajímavý kontext. V sobotu 22. dubna se pak uskuteční řemeslný workshop pro rodiče s dětmi od 5 let věku, kde si vyzkouší stavbu dřevěné hrázděné konstrukce a následně i pokrytí střechy vlastnoručně nadekorovanou břidlicí. Kdo ví, třeba v některých dítkách zažehne tato akce plamen vášně k tesařině, k zemědělství – nebo k malířství.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA