Poradna pro vaše zdraví: Jak se opálit, ale nespálit?

Téměř každý z nás rád přes léto „chytne bronz“ od slunečních paprsků, díky nimž je naše tělo kromě hezké barvy také zásobeno vitaminem D. Ten našemu tělu například napomáhá při vstřebávání vápníku. Se sluněním jsou však bohužel spojeny i některé problémy, jako je poškození a spálení pokožky, dlouhodobě též její stárnutí. Výhodu mají lidé tmavší pleti. Jak se opálit, ale nespálit?

Co dělat, abyste se po pobytu na sluníčku neloupali jako had? Foto: Pixabay

Lidé tmavší pleti paprsky většinou snáší lépe než ti, kteří mají v těle méně melaninu, tedy pigmentu. Právě proto více trpí na příznaky, jako je zarudnutí a pálení pokožky a její následné sloupávání. Pokud patříte do této náchylnější skupiny, nejen pro vás jsou určeny následující tipy před, během i po pobytu na slunci. 

1. Prevence

Na silné paprsky se můžeme připravovat dlouhodobě užíváním betakarotenu, který obsahuje vitamin A a mimo jiné pomáhá ochraňovat kůži při nadměrném slunění.

Před samotným sluněním, ideálně půl hodiny předem, je také třeba pečlivě aplikovat kvalitní přípravky na opalování z lékárny, minimálně s SPF30, a v průběhu dne aplikaci opakovat podle hodnoty SPF faktoru, který náš přípravek má.

2. Během opalování

Kromě přípravků na kůži je třeba tělo chránit i zevnitř. Proto je nutná hydratace. Ideální je pití čisté, vlažné vody, a to ve větším množství, než jsme běžně zvyklí.

V okamžiku, kdy začínáme cítit pálení či svědění bychom měli zbystřit a pobyt na sluníčku ukončit. Není-li to možné, je dobré poškozené části alespoň zahalit. Pobyt na přímém slunci v oblečení je sice v současných dnech nepříjemný, avšak méně než následné probdělé noci se zády jako rak. Obecně také platí, že kolem poledne jsou paprsky nejsilnější. V tu chvíli je dobré schovat se do stínu.

3. Když dojde ke spálení

Někdy zkrátka neodhadneme, kdy je načase slunění ukončit a dojde ke spálení pokožky. Abychom zmírnili bolest i následky, je dobré se o spálenou kůži postarat. Jako první pomoc nám opět poslouží voda, a to buď ve formě chladného obkladu, nebo sprchy a koupele ve vlažné vodě. Poté je dobré použít přípravky určené k regeneraci pokožky obsahující D-panthenol. Vhodné je také aloe vera, či měsíček lékařský. Dokud je kůže citlivá a zarudlá, vyhněte se mastným přípravkům, které brání ochlazování.

Puchýřky, které se na místě spálení mohou objevit rozhodně nepropichujte a rozhodně také nespěchejte s návratem k opalování, dokud kůže není zcela zotavena.

Přeji vám krásné letní dny prožité ve zdraví.

O AUTOROVI

PharmDr. Robert Šrejma se narodil v Zábřehu, kde také dosud žije. V roce 2016 úspěšně absolvoval studium na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové, o rok později dokončil doktorát z farmaceutické technologie. V současné době pracuje v Lékárně AVE.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček