Extrémní závod Horská výzva míří do nejvyšších moravských hor

JESENÍKY – Letošní druhá a současně poslední bodovaná etapa závodu Horská výzva je na programu o víkendu 6. a 7. srpna. Milovníci horských běhů a trekingu se tentokrát setkají v Jeseníkách. Atraktivní tratě, které pořadatelé tradičně připravují a jež zahrnují několik místních monumentů mohou být inspirací nejen pro aktivní běžce, ale také pro jejich doprovod.

„Pro závodníky jsou připraveny klasické tři trasy – Long (64 km), Half (38 km) a Short (14 km), na které je stále možné se přihlásit v místě konání závodu na Červenohorském sedle,“ připomněl zásadní informaci Pavel Zitta, ředitel Horské výzvy. 

Noční závod láká profesionály i amatéry

Jako první se na královskou trasu Long vydají se svými čtyřnohými miláčky dogtrekaři a to půl hodiny před páteční půlnocí. Dvacet minut po nich vyběhne zbytek startovního pole. „Noční běh přitom už není jen dominantou ultra specialistů, kterým jde o čas a vítězství. Čím dál častěji si kouzlo nočních horských běhů užívají i naprostí amatéři. Samozřejmě nejde o lidi, kteří se z ničeho nic zvednou z gauče a běží, ale jsou to účastníci, pro které hraje prim ten silný zážitek z klidné horské noci a osobního výkonu. Nepotřebují se porovnávat a kohokoli překonávat, překonávají sami sebe a téměř tři tisíce výškových metrů. Osobně mohu potvrdit, že Jeseníky za to stojí,“ pronesl mluvčí závodu Patrik Pátek, když současně připomněl, že zbývající distance vycházejí v sobotu dopoledne – střední trasa Half vybíhá v 9 hodin a nejkratší Short v 10 hodin. Na každé přitom startují jednotlivci, dvojice a dogtrekaři.

Horská výzva pomáhá

Závod jako takový startuje už přímo z horského prostředí. Červenohorské sedlo ve výšce nad tisíc metrů nad mořem nabízí od začátku přímý výhled a vstup do krajiny. Zážitek pak v případě dvou nejdelších tratí umocní výběh na dvě velké dominanty Jeseníků – Praděd a vodní přečerpávací nádrž Dlouhé stráně. Horská výzva ale není jen o běhu. Svým nesoutěžním sedmikilometrovým benefičním Pochodem s Mixitkou i pomáhá. Polovina startovného tradičně poputuje na konto Lukáška Bílého, který už jedenáct let bojuje s následky svého předčasného narození.

Více informací o Horské výzvě i možnostech přihlásit se do závodu najdou zájemci na webových stránkách www.horskavyzva.cz.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček