Vláda v Jeseníku zasedne již ve středu. Ministři navštíví školy, lázně i kůrovcový les

Ve středu 29. března se od 14 hodin pod střechou jesenického IPOSu uskuteční výjezdní zasedání kabinetu premiéra Petra Fialy. Po zasedání budou členové vlády rokovat i se zástupci krajů či starosty Jesenicka, před ním absolvují ministři individuální program na různých místech regionu. Vicepremiér Rakušan například navštíví v Jeseníku hasiče i policisty, vicepremiér Bartoš se ukáže v Žulové, Javorníku i Bílé Vodě. Jaký je program dalších ministrů?

Tisková konference po jednání Vlády ČR tentokrát nebude ve Strakově akademii, ale v jesenickém "Pentagonu". FOTO ilustrační, Úřad vlády ČR

Návštěva vládních představitelů spojená s výjezdním zasedáním bez nadsázky postaví na nohy celé Jesenicko. Samotné zasedání vlády se uskuteční ve středu 29. března od 14 hodin v sále IPOSu. Zhruba v 15 hodin pak vláda usedne k jednacímu stolu s radami Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Po půl šesté odpoledne by se mělo dostat i na problémy regionu - vládní činitelé se setkají se starosty z Jesenicka. Návštěva vlády s sebou přinese určitá omezení, nejsou však tak výrazná, jak by člověk vzhledem k významu akce předpokládal. V úřední den 29. března například budou fungovat všechny úřady sídlící na IPOSe, jen se občan musí připravit na to, že do nich půjde bočním vchodem a zaparkuje pouze na spodním parkovišti, nikoli přímo před branami úřední budovy.

V dopoledních hodinách má premiér Petr Fiala i další členové vlády domluvený individuální program na Jesenicku i v sousedních regionech. Ministři zde zavítají do škol, firem, lázeňských provozů, prohlédnou si rozestavěné projekty a také absolvují řadu setkání. Například vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan navštíví v Jeseníku stanici Hasičského záchranného sboru a následně se jen o pár kroků dál zůčastní dopravně-bezpečnostní akce českých a polských policistů na parkovišti v zóně Za Podjezdem. Policisty navštíví i přímo na stanici.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš pozdraví žáky a učitele jak na ZŠ Jeseník, tak na Střední škole gastronomie a farmářství Jeseník. Tam se k němu připojí také ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který předtím stihne ještě návštěvu v Zemědělském družstvu Jeseník. Čerstvý ministr životního prostředí Petr Hladík pro změnu navštíví Střední školu řemesel a Odborné učiliště v Lipové-lázních, kde si prohlédne energeticky úsporná opatření realizovaná právě za podpory dotace z resortu. Pracovníci CHKO Jeseníky mu následně přímo v terénu ukáží, jaké následky zanechala na místních lesích kůrovcová kalamita.  Do Lipové se podívá také ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Jeho cílem budou Schrothovy léčebné lázně a rád si poslechne, jaké technologické inovace tyto lázně využívají směrem k energetické soběstačnosti a ochraně životního prostředí.

Na opačném konci regionu bude mít nabitý program vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V Žulové se podívá na rozestavěné bytové projekty, v Javorníku navštíví základní školu a na městském úřadě povede debatu o sociálním začleňování a dotačních výzvách. Nevynechá ani návštěvu Muzea izolace, internace a integrace v Bílé Vodě. Ministerský tandem pak v Jeseníku navštíví provozy předního výrobce elektrických topných systémů, firmu FENIX. K ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Sikelovi se připojí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nejprve navštíví Hanušovice, v Jeseníku však stihne poobědvat se zástupci místních poskytovatelů sociálních služeb.

Ostatní ministři mají dopolední program situovaný do jiných oblastí Olomouckého či Moravskoslezského kraje. Zejména v případě ministra dopravy Martina Kupky či ministra zdravotnictví Vlastimila Válka je to ovšem škoda - jelikož dopravní obslužnost i dostupnost zdravotnictví patří mezi nejpalčivější problémy regionu. Kompletní program členů vlády včetně časů jednotlivých návštěv je k nalezení ZDE.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček