Olomoucký kraj bude mít nové vedení. Piráti, Starostové, Spojenci a ODS podepsali memorandum o vytvoření koalice

KRAJ - Po více než týdnu intenzivních jednání v pondělí podepsali zástupci koalice Piráti a Starostové, Spojenců a ODS společné memorandum o vytvoření nové vládnoucí koalice v Olomouckém kraji. Novým hejtmanem se má stát Josef Suchánek (STAN).

Piráti a Starostové by podle podepsaného memoranda měli kromě hejtmana obsadit ještě tři další místa v jedenáctičlenné krajské radě. Spojenci mají získat pozici 1. náměstka hejtmana a tři další místa v radě. ODS si vyjednala pozici 2. náměstka a dva další členy rady.

Dohromady ve vládnoucí koalici figuruje sedm různých politických subjektů. Vyjednavači všech stran budou dále jednat mezi sebou o rozdělení jednotlivých gescí.  

Nová koalice má 32 hlasů v 55 členném zastupitelstvu

„Občané nám svěřili velkou zodpovědnost za chod kraje. Mám velkou radost, že jsme dnes s našimi partnery podepsali memorandum o vytvoření budoucí vládnoucí koalice, která přinese pozitivní změnu Olomouckému kraji. Rozdělení míst v krajské radě spravedlivě reflektuje volební výsledky jednotlivých stran,“ říká budoucí hejtman Josef Suchánek.    

„Při dojednávání koaliční smlouvy budeme vycházet z našeho volebního programu. Jsem přesvědčena, že nová koalice bude úspěšná a bude pracovat pro obyvatele našeho kraje, jak jsme slibovali v kampani. V krajském zastupitelstvu budeme disponovat většinou 32 hlasů,“ doplnila za Piráty Zdeňka Dvořáková Kocourková.

Piráti a Starostové získali v 55 členném krajském zastupitelstvu 13 mandátů, Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj 12 a občanští demokraté 7.  

Vládnoucí hnutí ANO sice ve volbách suverénně zvítězilo, nicméně skončí v opozici. V zastupitelstvu obsadí 18 křesel. Poslední stranou, která v letošních krajských volbách uspěla, je SPD s pěti mandáty.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček