Kraj podpořil studenty na Jesenicku. Místní školy mění názvy i obory

JESENICKO - Olomoucké hejtmanství schválilo od letošního školního roku jednorázové stipendium pro oblast Jesenicka na podporu polytechnického vzdělávání. Na sever regionu poputuje v těchto dnech do tří středních škol a jednoho učiliště celkem 868 tisíc korun.

"Hlavním cílem finančního příspěvku je podpora navýšení počtu žáků, kteří navštěvují střední školy na Jesenicku, a také jejich motivace ke vzdělávání právě v tomto regionu. Na tomto projektu spolupracujeme se Sdružením měst a obcí Jesenicka a také s městem Jeseník," uvedl náměstek olomouckého hejtmana Ladislav Hynek.

Studenti gymnázií mají smůlu

Stipendia budou žákům vyplácena v průběhu října nebo listopadu prostřednictvím střední školy. Každý žák prvního ročníku obdrží finanční příspěvek ve výši pět tisíc korun. Výjimku tvoří studenti gymnázií, včetně toho se sportovní přípravou, na které se stipendium nevztahuje. Hejtmanství i nadále podporuje na středních školách v kraji formou stipendií celkem 49 oborů vzdělání, 32 učebních a 17 maturitních. Vyčlenilo na to více než osm milionů korun.

Školy na Jesenicku mění názvy a zřizují nové obory

Na školách na Jesenicku navíc přibyly obory, po jejichž absolventech je poptávka na trhu práce a které zatraktivní nabídku těchto vzdělávacích zařízení. Například na bývalé SOŠ a SOU strojírenském a stavebním je možné nově studovat informační technologie, a navíc i obor elektrikář.

Škola kvůli tomu změnila název na Střední průmyslová škola Jeseník. "Jiný název má také Střední škola gastronomie a farmářství v Jeseníku, do něhož kvůli novému oboru masér ve zdravotnictví přibylo slovíčko služeb. Odborné učiliště a Praktická škola v Lipové-lázních se pak rozrostla o budoucí kameníky, tesaře a ošetřovatele," připomněl Ladislav Hynek.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA