Rodák z Jeseníku Tomáš Posker zaujal americké seniory aplikací Oscar Senior. Nyní projekt rozjíždí i u nás.

JESENÍK - Tomáš Posker, který pochází z Jeseníku, se poprvé vydal „za americkým snem“ v roce 2013 se společností Ki-Wi Digital, tehdy ale neúspěšně. Od myšlenky amerického byznysu ho to neodradilo a přemýšlel, kde jsou mezery na trhu a do čeho dalšího by se mohl pustit. Na to, že vymyslí revoluční nástroj pro americké seniory, vůbec nepomyslel...

Tomáš Posker spolupracuje v Jeseníku na projektu Senior taxi. Foto: -red-

„Než jsem vyrazil žít do Silicon Valley, slíbil jsem své babičce, že jí budu často volat. Většinu svého života totiž prožila v komunistickém režimu bez možnosti cestovat, takže byla vždycky velmi zvědavá, jak to vypadá jinde. Před odjezdem jsem jí koupil počítač a slíbil, že budeme v kontaktu,“ začíná své vyprávění Tomáš Posker.   

Jak se zrodila myšlenka Oscar Senior  

Přes Skype se nám to nedařilo a já začal hledat nástroj, který by byl dostatečně zjednodušený, aby s ním zvládli pracovat i senioři. A nic rozumného jsem nenašel. Rychle jsem si srovnal v hlavě, že mám z jiných společností dostatek zkušeností na to, abych dal dohromady něco hodně jednoduchého, co zvládnou používat i ti nejstarší a nejméně technicky zdatní.  

Ještě na konci mého pobytu v Silicon Valley jsme už měli předchůdce platformy Oscar Senior, který na rozdíl od Ki-Wi Digital zaujal. Ale to už jsem se vracel pomalu zpět do České republiky. 

Brzo po návratu domů jsem zjistil, že spousta lidí kolem mě řeší podobné problémy, co se týče komunikace s jejich nejstaršími členy rodiny. Tak jsem dal dohromady tým, tvrdě jsme dřeli a Oscar Senior, jak jej znáte dnes, byl na světě. Dokonce jsme vyhráli i několik ocenění. 

Jak se vám podařilo prosadit se v USA? V jakých státech jste začali a kde všude se používá dnes? Kdo si službu objednává?  

Díky tomu, že jsme v Silicon Valley byli původně s jiným nápadem, se nám podařilo vybudovat síť kontaktů. Na tu jsme později navázali s Oscar Senior a dnes jej tak využívají například v Kalifornii, Ohiu, New Yorku nebo Georgii. Typicky si náš software v USA pořizují pečovatelské společnosti, které chtějí zvýšit efektivitu poskytované péče a zlepšit a modernizovat své služby. Vzdálenosti mezi pečovateli a klienty jsou v USA často velké, takže platforma pro virtuální péči jim umožňuje být v kontaktu se seniory častěji bez navýšení nákladů. Mezi našimi zákazníky jsou agentury poskytující péči v místě bydliště seniora, domovy seniorů a rezidence nebo celé vesničky pro seniory. Každý z těchto zákazníků má typicky jiné nároky, ale Oscar Senior je natolik flexibilní platforma, že jim dokáže vyhovět. 

Jaký je největší rozdíl v poskytování a využívání těchto služeb v USA, případně jinde v Evropě a u nás? 

Ten klíčový rozdíl je ve financování. Pečovatelská zařízení mají v Česku dost svázané ruce. Jejich financování je sice vícezdrojové, ale poplatek za poskytovanou péči má stanovený velmi nízký strop, takže z něj nepokryjí pomalu ani stravu seniorů, o které se starají. Jinde ve světě je financování pečovatelských zařízení více nakloněno možnosti zlepšovat a inovovat poskytovanou péči. A také podporuje konkurenční boj.

Kolik seniorů využívá službu Oscar Senior v ČR ? Jaké hlavní služby jim aplikace poskytuje? 

No teď nám díky našemu zapojení do projektu Ježíškova vnoučata Českého Rozhlasu raketově vystoupala čísla k tisícům. Uvidíme ale, kolik lidí bude aplikaci využívat i po skončení letošního ročníku Ježíškových vnoučat. Jinak se počet našich zákazníků pohybuje spíš ve stovkách. Přesnou statistiku o počtu seniorů však nemáme – nejsme schopní rozlišit, zda jde o seniora či o jeho vnučku. 

S kolika městy, kraji nebo institucemi jste ve spolupráci? 

V tuto chvíli úzce spolupracujeme s městem Jeseník na jejich projektu Senior Taxi Jeseník. Pro ně jsme naši platformu Oscar Senior přizpůsobili tak, aby si přes ni mohli senioři objednávat zlevněné jízdy třeba k lékaři. Vytvořili jsme také uživatelské prostředí pro taxikáře, aby mohli zvýhodněné jízdy pohodlně zaznamenávat, a administrační rozhraní pro město, aby mělo přehled o využívání služby.

Jinak máme v různé fázi asi 10 projektů s různými českými městy a institucemi a jejich počet každým týdnem roste, i kvůli pandemii koronaviru, která, jak se zdá, ještě nehodlá nikam odejít. 

Jak vypadá spolupráce s Jeseníkem na Senior taxi? 

Projekt Senior taxi Jeseník není sám o sobě nijak inovativní. Jde o poskytování zlevněných jízd seniorům, aby se pohodlně dostali třeba k lékaři, když v Jeseníku není MHD. Unikátní je však způsob, jakým se nám podařilo zvýšit efektivitu a snížit náklady na provoz Senior Taxi.  Původně měl Jeseník vlastní auto s vlastním řidičem. Takový provoz byl ale dost nákladný a navíc si senioři museli objednávat zlevněné jízdy aspoň den dopředu. Nebo čekat, až se taxi uvolní.  Díky mobilní aplikaci Oscar Senior, jsme byli schopni do Senior Taxi zapojit místní taxikáře. A to je výhodné hned třikrát. Pro město, protože ušetří nemalé náklady na provoz a údržbu vlastního Senior Taxi. Pro taxikáře, protože tím podporujeme jejich lokální podnikání. A samozřejmě pro seniory, protože si mohou jízdu objednat kdykoliv potřebují a ještě si vybrat svého oblíbeného řidiče. Navíc to prodlužuje dobu jejich nezávislosti na dětech a jiných příbuzných, kteří by je jinak museli k lékaři vozit. 

Do jakých dalších oblastí se může Oscar Senior rozvíjet? 

Primárně se soustředíme na pomoc poskytovatelům péče. Díky flexibilitě platformy Oscar Senior máme přesah všude, kde se dotýkáme služeb pro seniory, které jde digitalizovat. Typicky tak jde třeba o farmaceutický obor, o pojišťovny nebo právě třeba i města. 

Jaké výzvy do budoucna v tomto směru vidíte? Například v souvislosti s pokrytím sítí 5G? 

Pominu-li boj proti fake news, pak to bude nalezení správného modelu financování technologického pokroku u poskytovatelů péče. Už dnes víme, že v konečném důsledku dojde k úspoře prostředků ze státního rozpočtu, nicméně nastavit ten mindset u některých trvá. Díky sítím 5G se může stát i naše platforma ještě komplexnější, protože 5G umožní připojení do sítě i chytrým zařízením, jako jsou třeba chytré domácnosti, různé senzory a čidla. Díky tomu budeme schopni monitorovat prostředí seniora ještě v úplně jiném rozsahu. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček