Dřevorubci vyřežou na vrcholcích Jeseníků kleč, zabírá trávníky

JESENÍK - Více než čtyři hektary kleče vyřežou do podzimu lesníci v nejvyšších partiích Jeseníků, kde by se díky tomu měla postupně obnovit původní skladba rostlin. Borovice kleč totiž zřejmě není v jesenickém pohoří původní dřevinou a postupně zarůstá cenné vysokohorské trávníky.

Dřevorubci do poloviny listopadu vyřežou 4,3 hektaru kleče, což odpovídá zhruba ploše Václavského náměstí. Objem vyřezané hmoty bude přibližně 2000 metrů krychlových.

Kleč se bude vyřezávat na Vysoké holi, Velkém Máji a v Jelením dole. Do Karlova bude přepravena vrtulníkem. Transport je naplánován mimo období prázdnin, víkendů a jelení říje. Akce má stát 12,7 milionu korun, náklady pokryje dotace z programu zaměřeného na životní prostředí.

Borovice kleč měla zabránit sesuvům půdy a sněhových lavin

Původnost borovice kleče v Jeseníkách dosud nebyla jednoznačně prokázána. Odborníci soudí, že její výskyt souvisí s dřívější výsadbou. Lesníci na přelomu 19. a 20. století v nejvyšších polohách Jeseníků po vzoru alpských kolegů uměle vysadili borovici kleč, aby zabránili sesuvům půdy a sněhových lavin. Tímto způsobem se snažili obnovit přirozenou horní hranici lesa sníženou pastvinami.

Převážná část zalesňovacích prací spadá do let 1874 až 1928. Kleči se v podmínkách Jeseníků daří a brzy splnila očekávání lesníků. Nyní v Jeseníkách roste na ploše o velikosti zhruba 142 hektarů a pokrývá téměř 13 procent území nad horní hranicí lesa. Odborníci v posledních letech diskutují o tom, zda tato nepůvodní dřevina neohrožuje vzácné horské biotopy.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček