Poláci chystají novou rozhlednu na Králickém Sněžníku. Budí emoce

OKRES – Už příští rok má na Králickém Sněžníku vyrůst nová rozhledna. Její realizaci chystá Polsko, a ačkoli podobných záměrů mělo už několik, dosud žádný nebyl tak blízko k uskutečnění jako tento. Moderní stavba bude měřit třiatřicet metrů. Podle informací Šumperského reje už polská strana vybrala firmu, která má rozhlednu postavit.

Vrchol Králického Sněžníku patří k odlehlejším místům, kam zatím masová turistika nedorazila. Rozhledna to může změnit. Foto: Zdeněk Nováček

„Rozhledna určitě povede k oživení turistického ruchu, což bude mít pro náš region pozitivní ekonomické dopady,“ okomentoval přípravy na stavbu vyhlídkové věže starosta Starého Města Jiří Kamp. 

Postavit rozhlednu na vrcholu hory chtělo v minulosti už několik našich a polských spolků. Pokaždé si ale vylámaly zuby na nedostatku peněž nebo příliš komplikovaných limitech na ochranu životního prostředí.

Odhadovaný termín začátku realizace je příští rok. Největším oříškem bude doprava stavebního materiálu na vrchol „Kraličáku.“ Některé komponenty má údajně převážet vrtulník. Předpokládaná cena stavby je 92 miliónů korun.

Konec divočiny?

Záměr má i svoje odpůrce. Ti se bojí masové turistiky, která podle nich devastuje Praděd, Ovčárnu a další vyhlášená místa Jeseníků.

„Králický Sněžník byl jedním z posledních míst, kde byl relativně klid. To se po stavbě rozhledny změní. Vrchol hory je lysý, je z něj dobrý rozhled na všechny strany. Rozhledna tam nedává smysl,“ domnívá se Josef Vyhnálek, turista a fotograf divoké přírody.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA