Velké Kraš opět neprodala těžbu křišťálu, zkusí to ještě jednou

VELKÁ KRAŠ - Obci Velká Kraš se ani na druhý pokus nepodařilo prodat práva k těžbě křišťálu v nedalekém ložisku křemene. Obecní úřad proto vypsal třetí kolo a případné nabídky investorů vyhodnotí na začátku září. V sousedství obce podle odhadu odborníků leží pod zemí stovky tun křišťálu a záhnědy. Obec o zahájení těžby usiluje už více než 15 let.

Křišťál je bezbarvá odrůda křemene. Používá se ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Foto: archiv

Do druhého kola se podle vedení obce nikdo nepřihlásil. První kolo na prodej těžebních práv v ložisku u Velké Kraše na jaře zkomplikovala epidemie koronaviru. Samospráva chtěla nabídky vyhodnotit už na začátku dubna, avšak kvůli preventivním opatřením musela svůj záměr vyhlásit znovu. Nabídky investorů měly být posouzeny v závěru června, žádná ale nepřišla.

335 tun drahých kamenů

Přitom z dokumentace EIA vyplývá, že v tamním ložisku může být ročně vytěženo až 5000 tun křemene, získáno může být 25 tun drahokamů. Celkové množství vytěženého nerostu v plánech činí 67.000 tun, z toho na drahé kameny připadá 335 tun.

Krystaly křišťálu se mají v dobývacím prostoru po odstřelu vybírat ručně a poté odvážet ke zpracování do úpravny v obci. Křišťál je bezbarvá odrůda křemene. Používá se ve šperkařství, v laserové technice a radiotechnice, pro výrobu optických přístrojů a ve sklářském průmyslu. Často zdobí sbírky nerostů. Polodrahokam záhněda, který je zabarvený příměsí hliníku, sodíku a lithia, nachází uplatnění ve zlatnickém průmyslu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček