Jeseníky v obležení turistů. Padly rekordy i pověst romantických hor

ŠUMPERK – Davy turistů plní nejen nejvyšší místa Jeseníků, ale také města v podhůří. Čerstvý rekord hlásí expozice čarodějnických procesů v Šumperku - za jediný den ji navštívilo více než 270 návštěvníků. Ani to ale není nic v porovnání s Pradědem, kam první červencovou sobotu zamířilo 3 287 lidí - což je nejvíce za celou historii sčítání. Až do letoška si Jeseníky držely pověst klidných a romantických hor. Obavy Čechů z cestování do zahraničí kvůli covid-19 to změnily.

V červenci navštívily Jeseníky statisíce lidí. Do hor vozí turisty přeplněné autobusy. Foto: -jak-

„K tomuto nečekanému číslu nám pomohl déšť a také to, že pondělí je tradičně zavíracím dnem zámků a muzeí,“ okomentovala dosud nejvyšší denní návštěvnost šumperského informačního centra jeho vedoucí Martina Buchtová.  

Před nedávnem ohlásila rekordní zájem také přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně. Po jarní koronavirové odmlce jsou její útroby i horní nádrž v obležení turistů. Jen za červenec si vnitřní prostory unikátního vodního díla prohlédlo sedm tisíc lidí.

Jako na Karlově mostě

„Zájem návštěvníků nás těší, protože nejde jen o zážitkovou turistiku, ale o skutečné poznávání technologií, které ovlivňují život kolem nás,“ dodala vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková

Čerstvá data uvolnila také Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Nejcennějšími místy hor, kde se návštěvnost sleduje, prošlo v červenci více než 180 tisíc lidí – to je o 37 procent více než v loni a o sedmdesát procent více než v roce 2016.

Rekordmanem, a pro někoho naopak černým Petrem, je Králický Sněžník, kde čidla zaznamenala první prázdninový měsíc více než 15 tisíc průchodů. Vloni jich za stejné období nebyla ani čtvrtina.

Odvrácená strana mince

„Jde o velmi náročnou sezónu a vytíženost turistický tras je velmi vysoká. Tak vysoká, že někdy ani nestíháme jejich údržbu,“ upozornil Petr Šaj, vedoucí Správy CHKO Jeseníky.

Pokud nápor lidí nepoleví a turisté začnou představovat bezprostřední riziko pro vzácnou jesenickou floru a faunu, můžou ochránci přírody přistoupit například k přeložení turistických tras mimo chráněné lokality. Před zhruba třiceti lety tak správa CHKO učinila například kvůli větší ochraně Petrových kamenů.

PŘEČTĚTE SI SOUVISEJÍCÍ KOMENTÁŘ JAROSLAVA KROPÁČE.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček