Počet nakažených strmě roste i na Jesenicku. Za posledních pět dnů u nás přibylo 94 nových případů nemoci covid-19

JESENICKO - 27, 13, 6, 30, 12, 6. Tak vypadají na Jesenicku denní nárůsty potvrzených nakažení nemocí covid-19. Stejně jako jinde v Česku jde o rekordní čísla od začátku vypuknutí pandemie. Kolik nakažených evidují hygienici aktuálně v našem regionu?

V současné době krajští hygienici evidují 197 nakažených v Jeseníku a okolí. Od začátku vypuknutí pandemie na jaře letošního roku pak u nás odhalily testy 330 pozitivních případů.

Kapacita lůžek přestává stačit

Ačkoli většina nakažených lidí má mírný průběh nemoci nebo příznaky vůbec netrpí, zdravotnická zařízení se plní pacienty, kteří pomoc potřebují. Nemocnicím v Olomouckém kraji přestává stačit lůžková kapacita. Třeba infekční oddělení špitálu v nedalekém Šumperku je už téměř zaplněné. Lékaři proto museli další pacienti s covid-19 hospitalizovat na ARO. Ani zde ale lůžka už nestačí, a proto s ohledem na vývoj situace musela šumperská nemocnice jeho kapacitu ještě navýšit.

Zdravotnická zařízení se zároveň potýkají s nedostatkem personálu. V souvislosti s epidemií koronaviru nemocnice hledají také brigádníky, kteří by zdravotníkům mohli v provozu pomáhat. Zájem je třeba o sestry v důchodu nebo na mateřské dovolené, studenty zdravotnických škol a mediky.

Nákaza se nejrychleji šíří na Prostějovsku

Oficální stránky hejtmanství www.KrajPomaha.cz uvádí od začátku epidemie v Olomouckém kraji 8214 nakažených. Z nákazy se v kraji dosud vyléčilo 3573 lidí a 61 jich v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo. Aktivních případů nákazy je v kraji nyní 4581.

Na semaforu ministerstva zdravotnictví je Olomoucký kraj oranžový, což jej řadí oproti zbytku republiky mezi méně nakažené regiony.

V našem kraji se nyní nákaza nejrychleji šíří na Prostějovsku. V celé České republice je za uplynulý týden nejhorší okres Plzeň-sever s více než 721 nakaženými.

(Poznámka Rejdakce: Uváděné počty vychází z oficiálních údajů Olomouckého kraje, tato čísla se liší od údajů ministerstva zdravotnictví, které eviduje nakažené podle trvalého bydliště, ne podle skutečně žijících v kraji.)





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček