„Mám pocit, že návštěvníci hor se snaží stále vymýšlet nové způsoby, jak se zabít," řekl po víkendu náčelník Horské služby Jeseníky

OKRES – Rušný víkend zažili členové horské služby v Jeseníkách. V pátek lavina zavalila skialpinistu, následně běžkaře na Bruntálsku dostihl srdeční infarkt. V neděli záchranáři vyráželi pro skupinu bivakujících turistů na Keprníku a pro třiatřicetiletou ženu, která si chtěla vyzkoušet nocleh na Králickém Sněžníku.

„Někdy mám pocit, že návštěvníci hor se snaží stále vymýšlet nové a nové způsoby, jak se v drsných terénech zranit, nebo dokonce zabít. Najednou řešíme takové věci, jako sjíždění černých sjezdovek na kousku plastu, nebo nocování v mrazu a hlubokém sněhu bez předchozího tréninku,“ uvedl Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky. 

V neděli ráno záchranáře zalarmoval telefonát turistů, kteří pod celtou nocovali na Keprníku. Během noci je zasypal sníh. Než horská služba na místo dorazila, všem lidem se ze sněhu podařilo vyhrabat svépomocí. Zhruba ve stejnou doby vyráželi další záchranáři do oblasti Králického Sněžníku na pomoc promrzlé turistce.

Jeseníky si o víkendu vyžádaly dva lidské životy

„Za prvé jsme se k ní museli dostat do lavinového katastru u pramene Moravy, a za druhé byla v oblasti takzvaná bílá tma. Žena byla vyčerpaná a silně podchlazená. Následoval její transport z nepřístupného terénu na naší stanici,“ popsal zásah, který začal krátce po čtvrté ráno, Jakub Fabián, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

V závějích nocovalo na „Kraličáku“ podle záchranářů několik dalších osob. Hory si o víkendu vyžádaly dva lidské životy – v pátek zabila lavina skialpinistu v oblasti Velkého Kolte, na Bruntálsku zkolaboval běžkař.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček