Plošný pardon medikům. Senátor Adámek se zasadil, aby stát nedanil studenty s pracovní povinností

Ministerstvo financí plošně odpustí povinnost platit daň z příjmu všem studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb. Generální pardon, který využije ministryně Alena Schillerová v rámci své mimořádné pravomoci, se bude týkat povinnosti zaplatit daň i zpětně.

Senátor Miroslav Adámek upozornil ministerstvo financí na nelogické zdanění studentů, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost. Foto: -ma-

Pracovní povinnost byla studentům opakovaně nařizována od jara roku 2020. Za tuto potřebnou činnost byla medikům a dalším studentům vyměřena finanční náhrada, kterou ministerstvo financí považovalo za příjem ze závislé činnosti, což by znamenalo, že by tento příjem nebyl osvobozen od daně. 

V politice jsou občas jednoduché věci až příliš složité

"V politice jsou občas některé zdánlivě jednoduché věci až příliš složité a nepochopitelné. Ať už je to kvůli špatným zákonům, nebo jejich špatnému výkladu. Mnohá rozhodnutí pak odporují zdravému rozumu. Nejnovějším příkladem byla původní informace Ministerstva financí o tom, že by měli medici nasazení v nemocnicích povinnost zaplatit z odměny za práci daň z příjmu," píše ve svém oficiálním prohlášení Tomáš Goláň, člen horní komory Parlamentu ČR.

"Nové rozhodnutí ministerstva je logické a správné. Poděkování za to patří zajisté Zbyňku Vočkovi z krajského úřadu v Olomouci a panu senátorovi Mirku Adámkovi, kteří nás jako první na problém se zdaněním práce mediků v rámci stavu nouze upozornili," dodal senátor Tomáš Goláň.

"Kontrola zákonů je důležitá"

"Opět se ukázalo, jak důležitá je důkladná kontrola zákonů a spolupráce s odborníky. Jsem moc rád, že ministerstvo reagovalo na náš podnět a medikům vyjde vstříc. Děkuji za spolupráci všem kolegům, například Janu Mrnuštíkovi, ten odvedl skvělou práci při přípravě analýzy, která dokázala změnit stanovisko i samotného ministerstva," uvedl Miroslav Adámek, senátor za Šumpersko a Jesenicko.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
CBA