Poznámka Pavla Šaradína: Hlasuji pro čtyři roční období

Na Ramzové se už v únoru nelyžovalo, protože nebyl sníh. V lužních lesích na Hané se ve stejnou dobu objevil česnek medvědí, na zahradě v Olomouci nám kvete meruňka, mnohem dříve než v předchozích letech. Sociální sítě jsou už několik týdnů plné fotografií kvetoucích rostlin. Lidé je tam umisťují jako svého druhu rarity, protože si pamatují „normální časy“, kdy únor symbolizoval především mráz, nikoliv rozkvetlé květiny.

Bílá zima, kvetoucí jaro, příjemně slunečné léto a barevný podzim se stávají bohužel nostalgickou vzpomínkou. Foto: fb

Klimatická změna je sousloví, které u některých politiků budí velké vášně. Řadu lidí nechává ve stavu lhostejnosti, někteří mu nerozumí, jiní s ním nesouhlasí. Neshodnou se v tomto případě ani vědci, proto musíme být opatrní. Všichni ale vidíme, že se příroda a krajina kolem nás mění.   

Ať už na klimatickou změnu věříme, či nikoliv, máme možnost se projevům klimatické změny, nebo změny přírody, přizpůsobit. Nejde o žádnou zelenou ideologii, ale fakt, kdy reagujeme na rozpálené ulice, vysušená pole, častější požáry, zničené lesy a nedostatek vody v řekách, nebo naopak na časté extrémní lokální bouřky.

Přizpůsobení se změně klimatu vede k vyšší kvalitě života, ale má také velké ekonomické přínosy. Když projíždíte Olomouckým krajem, vidíte řadu rozumných opatření, která mají obrovské finanční výhody. Některá jsou dobře viditelná, jako nové aleje, remízky, rozdělené a zmenšené zemědělské plochy, obnovené mokřady a nové rybníky, jiná jsou skrytější. Nedávno jsme dělali na toto téma velký průzkum mezi zaměstnanci obecních úřadů a starosty. Naprostá většina z nich se na podobných opatřeních podílí, protože se jim ekonomicky vyplatí a ušetří stovky tisíc či miliony korun ročně. Větší částky samozřejmě ve větších obcích a městech. Setkal jsem se se starostou, který propaguje energetickou soběstačnost. Zisky z investice do ní v řádu deseti či dvaceti let mnohonásobně převýší jakýkoliv bankovní produkt, který finanční ústavy nabízí jako supervýhodný. Opatření představují také obrovskou šanci pro český výzkum a české podniky, nezareagujeme-li včas, budeme muset dovážet z Číny a západní Evropy.

Starosty drtí byrokracie

Starosty jako v jiných oblastech i zde drtí byrokracie, například na téma odpady musí vyplňovat tři stejné dotazníky.

V tom by kraj měl pomoci.

Když už jsme u hejtmanství, právě oblast životního prostředí současné vedení zanedbává. Svědčí o tom malé ambice v programovém prohlášení i nedostatečné investice. Je to škoda, bylo by dobré srovnat krok alespoň se starosty.

Celkově vzato, připravit se dobře na proměnu přírody dává ve všech ohledech smysl. Je pravděpodobné, že každý z nás, pokud by mohl, by hlasoval pro čtyři roční období, na která jsme byli zvyklí. Bílá zima, kvetoucí jaro, příjemně slunečné léto a barevný podzim se stávají bohužel nostalgickou vzpomínkou.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček