Olomouc odstartuje rekordní sezónu burger festivalů. I s Romanem Paulusem

Tradičně poprvé v sezóně míří největší český putovní street food festival – Burger Festival – do Olomouce. U Galerie Šantovka už tento týden předvede své umění víc jak 30 burgermakerů i dalších tvůrců nejlepšího českého street foodu. Pořadatelé slibují novinky v programu, na turné s festivalem navíc vyrazí Roman Paulus.

„Olomouc bude první ze série 33 festivalů, které letos plánujeme. Pojedeme dohromady do 26 měst, do těch největších se vrátíme dvakrát. To platí samozřejmě i pro Olomouc,“ vypočítává pořadatel festivalu Bedřich Snášel parametry letošní festivalové „šňůry“. A přidává další porci novinek – kromě rekordního počtu akcí i burgermakerů se mohou fanoušci street food těšit i na mnohem bohatší doprovodný program.

„Máme radost, že jsme spojili síly s Romanem Paulusem, který se svým Paulus Bistro na vybrané akce pojede. Odstartuje pochopitelně v Olomouci, kde je „doma“,“ naráží Snášel na fakt, že podnik michelinského šéfkuchaře sídlí nedaleko Šantovky v administrativním komplexu Envelopa. Roman Paulus si pro fanoušky připravil čtyři burgery, kromě tradičního hovězího se jedlíci mohou těšit i na trhané vepřové nebo třeba jehněčí burger.

45 různých burgerů

Roman Paulus bude také jednou z hvězd doprovodného programu. Ve své cooking show představí svoje burgery, i tipy a triky na jejich přípravu. Návštěvníci se mohou těšit také na víc moderovaných soutěží i zajímavých prezentací partnerů. To platí i o prvním festivalu v Olomouci. Ten nabídne i mimořádně silnou sestavu burgermakerů. Fanoušci si budou moci vybrat z nabídky patnácti burgráren, každá přitom nabízí minimálně tři druhy burgerů.

Chybět nebudou loňské stálice v čele s nejoblíbenějším podnikem roku 2023, brněnským U Dřeváka Beer&Grill. Do festivalového programu se po roční pauze vrátí například oblíbené Amici. Z Brna přijedou i další oblíbené podniky – třeba The Immigrant, Patyzón, Esco-bar, Burger Ya nebo loňský „skokan“ sezóny, který okouzlil i návštěvníky únorového prologu sezóny – akce Burger Festival Arena na brněnském výstavišti.

Festivalovou nabídku okoření i burger od GRIG. V něm místo tradičního masa najdou jedlíci burger vyrobený ze strukturované bílkoviny z hmyzu, konkrétně z larev potemníka. Burger, který překvapí svojí vyváženou chutí, je ekologickou a zároveň exotickou alternativou k tradičním burgerům, které návštěvníci mohou ochutnat.

Exotika z hmyzu i příval sladkého

Kromě burgerů pak pořadatelé rozšiřují i další sortiment street food – slaný i sladký. K festivalu už kromě tradičních hranolek patří neodmyslitelně i Corn Dog, milovníci sladkého pak na festivalu nejčastěji vyhledávají stánek s Los Churros a stále oblíbenější bubble waffle, které přivezou ChiBubbles. A těšit se jedlíci mohou i na oblíbené makronky Judyth Sweet Art vyrobené z mandlové mouky. Díky tomu si je vychutnají i lidé alergičtí na lepek. Pro ně někteří prodejci připraví i speciální housky, takže si užijí i nabídku burgerů.

Jednotliví prodejci mezi sebou zabojují i o přízeň návštěvníků. Za každý burger, který snědí, mohou dát jeden hlas svojí oblíbené burgrárně. „Hlasování letos probíhá opět elektronicky, hlasovací systém jsme ale ještě zjednodušili a je maximálně komfortní. QR kód se vstupem do hlasovací aplikace najdou lidé u každého prodejce, systém si navíc pamatuje předvyplněné údaje, hlasovat tedy jde opravdu na pár kliknutí,“ říká Bedřich Snášel. Z hlasů vzejde nejen trojice nejoblíbenějších burgermakerů, kteří se budou moci chlubit prestižní medailí, ale i tři vítězové, kteří dostanou vouchery na burgery v celkové hodnotě 3500 korun.

Festival se koná u Galerie Šantovka od 26. do 28. dubna. Burgermakeři své grily rozpálí v pátek už v deset hodin dopoledne, otevřeno je každý den do deváté večerní, v neděli festival skončí o hodinu dříve.  



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček