Mladí šachisté reprezentovali v Polsku

První kolo tradičního mezinárodního šachového turnaje Staň se šachovým mistrem v polských Niemyslowicích se kvůli pandemii koronaviru stalo bohužel také posledním.

Sedmnáctičlenná výprava mladých nadějí SK Jeseník se vydala do polských Niemyslowic, kde se zúčastnila prvního kola tradičního mezinárodního šachového turnaje Staň se šachovým mistrem.

Turnaj se těší čím dál větší popularitě a tentokráte se ho zúčastnilo rekordních 117 účastníků z řad dětí, mládeže a jejich doprovodu. Hrálo se švýcarským systémem na 7 kol tempem 2x 15 minut.

Ve skupině A (roč. 2013 a ml.) se umístila na výborném 7. místě z 10 zúčastněných Běla Sopuchová (roč. 2013) se 2 body a kategorii dívek dokonce vyhrála. Bělička podala na svůj věk velmi dobrý a statečný výkon, který se navíc s každou partií zlepšoval, což je velkým příslibem do budoucnosti.

Ve skupině B (roč.2010-2012) se umístil na výborném 18. místě ze 43 zúčastněných Vojtěch Vaníček (2011) se 4 body, když v pravidelném rytmu střídal vítězství s porážkou. I když má Vojta navíc, tak určitě nezklamal a potvrdil svoji výkonnost. Na velmi dobrém 23. místě se umístil Matyáš Vaníček (2012) se 3,5 body, kterému po rozpačitém začátku s patem ve vyhrané pozici vyšly skvěle poslední tři kola. Byl v nich stoprocentní a všem potvrdil, že je jeden z našich největších talentů. Solidní 41. místo obsadil Artur Žmolík (2011) s 1,5 bodem. Arťa zatím trochu doplácí na svoji rychlost, ale až se jeho hra zpomalí tak jeho výsledky bezesporu porostou.

Ve skupině C (roč. 2007-2009), které se zúčastnilo 35 šachistů, se nejvíce dařilo Mykolu Haidenkovi (2008), který se umístil na velmi dobrém 8. místě se 4,5 body. Kolja doplatil na chyby v koncovkách, když byl navíc v časové tísni. Škoda též dobře rozehraného posledního kola, které po chybě až v samém závěru prohrál, medaile byla blízko. Z děvčat se nejvíce dařilo 15. Sáře Tschulikové (2007) se 4 body. Sára hrála výborně a mohla mít i o bod více, ale z tempa ji vyvedla neoprávněná reklamace její soupeřky ve vyhrané pozici, po které rozhodčí nesprávně rozmístil figury, a partii prohrála. Dále se umístil na dobrém 16. místě Daniel Tschulik (2008) se 4 body. Škoda, že Dan trochu vypustil začátek se slabšími hráči, ale v závěru vybojoval 3 vítězství s mnohem silnějšími soupeři, což potvrdilo, že má navíc. Z našich hráčů se dále umístila na 21. místě Karolína Kolaříková (2008 - 3 body - standardní dobrý výkon).

Dále na 22. místě Danel Vaníček (2007 - 3 body - slušný výkon, ale stejně jako u Dana škoda výkyvů, kdy lepšího hráče porazíme a se slabším díky menší koncentraci prohrajeme) a na 24. místě Natálie Morongové (2008 - 3 body - dobrý výkon, škoda jen přehlídnutí matu ve vyhrané pozici v předposledním kole).

Ve skupině D (roč. 2001-2006), které se zúčastnilo 18 šachistů, se tradičně z našich svěřenců nejvíce dařilo Martinu Valíčkovi (2004), který se umístil na krásném 5. místě se 4,5 body. Martin hrál opravdu velmi dobré šachy, když s vítězem remizoval a v poslední partii dokonce sahal po medaili, ale v koncovce v časové tísni nakonec chyboval a prohrál. Z děvčat se tentokráte nejvíce dařilo 8. Gabči Morongové (2005 - 4 b. - 2. mezi děvčaty) a 9. Míše Gvizdové (2003 - 3,5 b. - 3. mezi děvčaty). Obě uhrály velmi dobrý výsledek. Dále se umístil na 10. místě Robert Liewehr (2005) a na 11. místě Martin Horký (2006), když oba po slušných výkonech uhráli 3,5 bodu. 15. místo se 2,5 body uhrála Domča Tschuliková (2004), která konečně bodovala v rapid turnaji, který není její doménou, a proto si zaslouží velkou pochvalu.

Ve skupině E (roč. 2000 a starší), které se zúčastnilo 13 šachistů nás na tomto turnaji reprezentoval Patrik Gnida (1995), který suverénním způsobem tuto kategorii vyhrál se ziskem 6,5 bodu.

Výjezd naší výpravy na turnaj v Niemyslowicích by se neuskutečnil bez obětavosti rodičů našich šachových nadějí Gabriely Morongové, Václava Tschulika a manželů Vaníčkových (Martin a Renata + Vilém a Denisa), za což jim patří velký dík. Kvůli opatřením proti pandemii koronaviru tento populární cyklus turnajů letos končí bohužel hned po prvním kole s tím, že další kola jsou zrušena.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček