Hasiči slaňovali z rozhledny, záchranáři ze zříceniny

Záchranu zraněné turistky z Dalimilovy rozhledny u Starého Města si minulý týden vyzkoušeli hasiči. Cvičení spočívalo především ve využití lezecké a slaňovací techniky. Nezaháleli ani členové horské služby.

Transport zraněné turistky z rozhledny neprobíhal po schodech, ale pomocí lana. Foto: HZS

„Hasiči měli za úkol vyhledat zraněnou turistku, která nedopatřením spadla z horní vyhlídky a poskytnout jí první předlékařskou pomoc včetně tepelného komfortu. Následně vytvořili kotevní systém a po vnějším plášti rozhledny turistku v evakuačních nosítkách transportovali dolů,“ popsala průběh cvičení Lucie Balážová, mluvčí hasičů. 

Místo tělocvičny posloužila zřícenina

Horská služba trénovala v říjnu na zřícenině hradu Rabštejn u Oskavy. Záchranáři procvičovali slaňování ze skály, ale i ze stromů. Cvičení se účastnilo celkem 17 členů horské služby. „Nácvik teoretických a praktických dovedností je alfou a omegou práce horské služby. Na školení a kurzy pro naše kluky proto klademe velký důraz. Naše práce při reálných zásazích totiž musí probíhat hladce, rychle a bez chyb,“ dodal Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček