Na architektuře záleží. Na Jesenicku i Šumpersku

Jaký význam mají architektonické soutěže, vyplatí se menším obcím spolupracovat s architekty a kde hledat příklady dobré praxe? I na to hledala odpovědi akce Na architektuře záleží: Jesenicko a Šumpersko, kterou pořádalo Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK). Konala se na konci října v šumperském hotelu Perk.

Na konci října proběhla důležitá diskuze o významu spolupráce mezi obcemi a architekty. Foto: Rej

„S architekty spolupracujeme řadu let a můžu říct, že nám to šetří hodně peněz. Architekt nám vše potřebné připraví ještě před tím, než se na projektu začne pracovat,“ uvedl Roman Holinka, starosta Bludova. Naopak rapotínský architekt Zbyněk Mrkus si posteskl, že zájem o spolupráci ze strany samosprávy není příliš velký. „Architekti jsou připraveni a je to i naše poslání spolupracovat se samosprávou. Zájem z druhé strany ale v regionu stoprocentní není,“ řekl.

V Perku vystoupil s prezentací Miroslav Pospíšil z olomouckého atelieru-r, který představil význam spolupráce mezi obcemi a architekty a poukázal na příklady dobré praxe. Na něj navázal Ivo Tuček, šumperský městský architekt, který popsal osobu městského architekta a to, jak by spolupráce s ním měla vypadat. „Spolupráce s architektem nemusí být tím nejlevnějším řešením, ale jsem přesvědčený o tom, že je to řešení dlouhodobě výhodné. Jak pro stavby jako takové, tak i pro rozvoj města,“ uvedl Tuček a vyzdvihnul také důležitost veřejných architektonických soutěží.

Jak veřejný prostor kultivovat a rozvíjet

Jak se dá s architekturou pracovat ve městě, které má něco málo přes deset tisíc obyvatel, pak názorně představil vedoucí oddělení rozvoje města Litomyšl, Antonín Dokoupil. Dalším příkladem dobré praxe tentokrát z regionu, přispěl Pavel Ston, místostarosta obce Bludov a nechyběl ani pohled soukromého investora, který poodhalil nejen renovaci hotelu Perk.

„Vznikla živá diskuse nad tím, jak s architekturou pracovat, ale mluvili jsme i o její funkci a hodnotě. Což bylo cílem našeho setkání. Zamyslet se nad tím, jak veřejný prostor kultivovat a rozvíjet. Děkujeme všem, kteří za námi přišli,“ doplnil David Kobza z ICOK.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček