360 lamp odchází do důchodu. Odstartovala velká výměna veřejného osvětlení v Jeseníku. Cílem je úspora energie

Na konci října odstartovala plánovaná výměna svítidel v lokalitách s největší energetickou náročností. Do konce roku bude 360 starých lamp nahrazeno novými a energeticky úspornými LED svítidly. K výměně postupně dojde v celém Jeseníku.

V Jeseníku bude vyměněna asi pětina všech lamp. Cílem je úspora elektrické energie, která se bude pohybovat ve statisících ročně. Foto: muj

V minulém týdnu pracovníci vyměnili svítidla v lokalitě ulic Husova, Zlatá stezka, Na Svahu, Nerudova, Dobrovského, Raisova, Seifertova, Tkalcovská, U Jatek, Zeyerova. V tomto týdnu díky příhodným podmínkám pokračují práce v ulicích Beskydská, Moravská, Slezská, U Kasáren a na parkovišti u budovy Policie České republiky.

„Zhotovitel provádí práce po jednotlivých větvích veřejného osvětlení tak, aby minimalizoval dopad na běžný provoz, který bude omezen pouze dočasným stáním automobilu s plošinou,“ uvedl Marek Fatura z Oddělení investic Městského úřadu Jeseník. 

Výměna svítidel v lokalitách s největší energetickou náročností 

Více než 360 ks starých lamp veřejného osvětlení bude vyměněno za nová a energeticky úsporná LED svítidla. Výměna probíhá v lokalitách s největší energetickou náročností a s téměř 70% dotací z programu EFEKT Ministerstva průmyslu a obchodu.

Vyměněna bude zhruba pětina všech lamp ve městě. Cílem je úspora elektrické energie, která se bude pohybovat ve statisících. Současná svítidla v dotčených lokalitách mají spotřebu až 250 wattů. Tato svítidla jsou na špatné úrovni z hlediska světelných parametrů, technického stavu a vyžadují zvýšenou údržbu. Moderní LED lampy s autonomním režimem stmívání mají výrazně nižší spotřebu, díky čemuž město ročně uspoří až 150 megawatthodin elektrické energie. Pro všechna navržená svítidla je zvolena maximální teplota chromatičnosti 2700 K.

„K výměně jsme vybrali svítidla, která mají nejvyšší energetickou náročnost. Samotná výměna osvětlení pak nebude probíhat po ulicích, ale po rozvaděčích, na které jsou napojena. Může se tak stát, že půlka ulice bude vyměněná, druhá ne,“ vysvětlil vedoucí Odboru investic a majetku Městského úřadu Jeseník 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček