Kvůli chodníku do lázní padne stromová alej. Řidiče čekají dopravní omezení

V souvislosti s připravovanou výstavbou chodníku do jesenických lázní dojde k nezbytnému kácení stromů na ulici Priessnitzova. Město Jeseník proto plánuje částečnou uzavírku a krátkodobé úplné uzavírky v této lokalitě, a to od 16. ledna do 19. ledna v čase od 9:00 do 14:30 hodin, vždy zhruba na 15–20 minut. Autobusů se omezení nedotkne, provoz bude řízen pracovníky.

Když se kácí les, létají třísky. Když se staví chodník, padají stromy. Město Jeseník se brzy pustí do likvidace aleje u cesty z města do lázní. Důvodem je dlouho slibovaná výstavba chodníku. Foto: mj

„Termín byl vybrán s ohledem na současný omezený provoz Priessnitzových léčebných lázní a Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení, zároveň se ale může pozměnit z důvodu nepříznivých klimatických podmínek,“ doplnil k uzavírce místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Chodník do lázní je považován za veřejně prospěšnou stavbu, která významně zvýší bezpečnost chodců a sníží riziko vzniku dopravních nehod. Kácení před jeho realizací je nevyhnutelné. „Při plánování výstavby se uvažovalo o různých variantách trasy, finální varianta byla zvolena i s ohledem na dlouhodobou perspektivu, zachování a budoucí obnovu aleje,“ vysvětlil Urban.

V souvislosti s kácením bylo zpracováno Hodnocení vlivu závažného zásahu na zájmy ochrany přírody a krajiny. Odbor životního prostředí vydal rozhodnutí o povolení kácení. Město tak disponuje všemi zákonnými dokumenty k uskutečnění akce. Celkově bude pokáceno 23 stromů, z části neperspektivních. Ke kompenzaci ekologické újmy dojde k výsadbě 50 stromů, většinou lip malolistých.

„Pětadvacet lip bude vysazeno podél ulice Priessnitzova. S ohledem na jejich růst a rozšiřování kořenových systémů budou výsadby prováděny v rozestupech 9–12 metrů, zhruba čtyři metry od kraje vozovky nebo chodníku. Zbývající stromy budou vysazeny na dalších pozemcích ve vlastnictví města,“ popsal místostarosta.

Obnova Priessnitzovy aleje v Jeseníku probíhá postupně už více než 20 let. Ke kácení stromů, které prováděl jejich vlastník Správa silnic Olomouckého kraje, docházelo postupně z důvodu jejich špatného zdravotního stavu. Zároveň probíhala výsadba nových stromů.

Výstavba nového chodníku v lokalitě ulice Priessnitzova do areálu lázní Jeseník

Trasa je navržena od křižovatky s ulicí Alšova až po Francouzský pramen. Součástí projektu je úprava stávajících povrchů, výstavba opěrných zdí a dešťové kanalizace s retenčními nádržemi, doplnění veřejného osvětlení, lokální úpravy komunikace, rekonstrukce stávajících autobusových zastávek aj. Na realizaci získalo město finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu. Výše přislíbené dotace činí 25,5 mil. Kč. Skutečné náklady budou známy po uskutečnění výběrového řízení na zhotovitele a dozorů stavby. Realizace stavby proběhne během měsíců března až listopadu 2024.

Více o projektu najdou zájemci ZDE.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček