V Jeseníkách můžou vyrůst další elektrárny. Obyvatelé souhlasí

Čtyři velké větrné elektrárny by v dalších letech mohly vyrůst v okolí Branné. Tamní starousedlíci se v anketě vyjádřili pro stavbu větrníků. Souhlasné stanovisko se očekává také od zastupitelstva, i když pro něj není výsledek ankety závazný. Hlasovat by zastupitelé mohli už příští měsíc.

U Branné by mohly vyrůst čtyři větrníky s výškou téměř 150 metrů. Ilustrační foto: pixabay

„Pokud zastupitelstvo projekt schválí, podepíše obec s investorem smlouvu. Na jejím základě pak budeme moci čerpat peníze, které použijeme pro další rozvoj obce,“ uvedl Martin Alexa starosta Branné. 

U Branné by mohly vyrůst čtyři větrníky s výškou téměř 150 metrů. Za každou elektrárnu nabízí investor obci jeden milión korun plus 300 tisíc za každou elektrárnu na jeden rok. Lidé s trvalým pobytem by pak získali příspěvek šest tisíc korun ročně.

Proti stavbě jsou ekologické organizace

„Potřebovali bychom opravit bývalou mateřskou školu, kde chceme udělat zázemí pro dětskou skupinu a velkou investicí je i plánovaná čistička odpadních vod,“ vypočítá plány na rozvoj Branné starosta Alexa.

Jak už bylo zmíněno, výsledky ankety mezi obyvateli Branné, kteří stavbu elektráren odsouhlasili, nejsou pro zastupitelé závazné a svůj záměr tak investor nemá jistý. Proti stavbě větrných elektráren v Jeseníkách se dlouhodobě staví například některé ekologické organizace. A nelíbí se ani lidem, kteří mají v dotyčných oblastech chaty.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček