Pracujícím rodičům uleví dětská skupina. Vznikne ve vilce po strážnících

Od 60. let minulého století zde sídlila mateřská škola, v 90. letech se stala útočištěm nově vzniklé městské policie. Nyní čeká vilku na Dukelské ulici v Jeseníku další etapa existence – město v ní hodlá zřídit dětskou skupinu, která ulehčí pracujícím rodičům malých dětí. Předcházet tomu bude rekonstrukce objektu za necelých 21 milionů Kč bez DPH.

V budově na Dukelské ulici vznikne dětská skupina pro děti od 1 - 3 let, vylepšeno bude též zázemí pro seniory.

Nápad upravit objekt pro potřeby dětské skupiny vznikl pod vlivem více faktorů – svou roli hrála jak poptávka mezi jesenickými rodiči, tak potřeba smysluplného využití prostor uprázdněných po stěhování Městské policie Jeseník do Pasáže Slovan na centrálním náměstí. Vilka je v současnosti multifunkčním objektem, kde se nachází také dva nájemní byty a společenské prostory pro Klub seniorů. Toto bude zachováno i do budoucna a stávající uživatelé domu by z provedené rekonstrukce měli profitovat rovněž.

Visualizace projektu prozrazují, že vilka bude zvenčí i nadále bezpečně k poznání, pořádný kus práce se ovšem odehraje jejím v interiéru. Prostory v patře budou upraveny pro dvě dětské skupiny o maximálně 20 dětech a čtyřčlenný personál, další zázemí pak vznikne v přízemí, včetně klubovny a víceúčelového sálu, o jehož užívání se mohou dělit jak rodinky dítek, tak Klub seniorů. Objekt bude kompletně zateplen a rekonstruované prostory bude vytápět nová kotelna, dojde také k výměně všech oken a dveří a vstup do budovy zastřeší dřevěná markýza. Na obligátní otázku, zda si děti mají kde hrát, odpoví nově oplocená a upravená zahrada, kde vyroste i kočárkárna. Bezbariérový přístup do objektu je samozřejmostí.

Dětská skupina je bezesporu užitečnou službou, která rozváže ruce možná nejklíčovější demografické skupině pro rozvoj města a umožní rodičům s malými dětmi dřívější návrat do zaměstnání. Ta jesenická je schopna pojmout dvě desítky dětí ve věku 1 – 3 roky, přičemž náklady na její provoz by měly být stoprocentně kryty z dotačního titulu Ministerstva práce a sociálních věcí. (Neznamená to ovšem, že by se v zařízení neplatilo školkovné.)

Mezi zastupiteli města panovaly ponejprv jisté obavy z finanční nákladnosti záměru. I zde nakonec ovšem výrazně promluvily do karet dotační peníze. Na stavební úpravy dostalo město dotaci z Národního plánu obnovy ve výši cca 14,18 milionů Kč. Celková cena zakázky, již ve výběrovém řízení vysoutěžila v konkurenci pěti dalších uchazečů firma První KEY - STAV, a.s. z Frýdku – Místku, činí cca 20,75 milionů Kč bez DPH. Na stavbu je poměrně velkoryse vyhrazen rok od předání stanoviště, věřme však, že těžké boty dělníků co nejdříve vystřídají dětské bačkůrky.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Auto _ Kubíček