Mírná zima a vysoké teploty přály klíšťatům. Na Jesenicku je jich nejvíce

K obezřetnosti při návštěvě přírody vyzývají hygienici. Mírná zima, vlhké a teplé jaro totiž přálo klíšťatům. Na Jesenicku a Šumpersku bývá výskyt pijáků každoročně nejvyšší. A letos začali pít krev o pár týdnů dříve.

Podle meteorologů, který aktivitu klíšťat sledují, se v dalších dnech bude parazitům dařit. Foto: rej

„V okresech Jeseník a Šumperk je vysoké riziko nákazy klíšťovou encefalitidou. Hlavní nebezpečí číhá v lesích Žulovské pahorkatiny i příslušné části Zlatohorské vrchoviny a dále ve všech níže položených lesích bezprostředně v blízkosti Šumperka,“ uvádí na svém webu krajská hygienická stanice v Olomouci. 

Šest případů boreliózy

Letos lékaři zaznamenali například na Šumpersku šest případů nákazy boreliózou, mezi jejíž přenašeče patří právě klíšťata. Encefalitidu zatím doktoři nediagnostikovali. Lidé by se měli vyhýbat pobytu ve vysoké trávě nebo smíšených lesích, a hlavně chodit do přírody řádně oblečení – tedy s vysokými botami a ošacením pokrývajícím celé ruce i nohy.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu, který aktivitu klíšťat sleduje, se v dalších dnech bude parazitům dařit. „Doporučujeme použití repelentu, nesedat si a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin. Večer a ráno pak prohlídka těla, případně odstranění klíšťat,“ dodávají meteorologové.







INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček