Když budou hořet Jeseníky, pomohou Dlouhé Stráně

Dolní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně je ideální pro plnění vody do hasičských vrtulníků. Ukázalo se to během cvičení, které se v Jeseníkách v uplynulých dnech uskutečnilo. Vodu hasiči čerpali do takzvaných bambivaků, což jsou speciální nádrže zavěšené na laně pod helikoptérou.

Piloti trénovali plnění bambivaků z horní i dolní nádrže Dlouhých Strání. Foto: ČEZ

„Vyzkoušeli jsme, že bambivak se dá naplnit i z horní nádrže. Ale ta dolní je pro naše potřeby vhodnější, protože je v ní stále dost vysoká hladina, a především jsou tady lepší povětrnostní podmínky než nahoře, kde často hodně fouká,“ řekl ředitel šumperských hasičů Karel Ondruch. 

Hasiči trénovali s legendárním vrtulníkem Sikorsky UH60A Black Hawk. Piloti se cvičili nejen v plnění bambivaků, ale také v manévrování v horském terénu. Stroj má dočasnou základnu v Přerově.

 „Naše spolupráce je dlouhodobě na výborné úrovni, proto jsem rád, že nádrž Dlouhých Strání v testu obstála a že se na ni můžou hasiči při řešení mimořádných situací spolehnout,“ dodal velitel Hasičského záchranného sboru ČEZ Zdeněk Kustl.

Hasičské letouny kdysi startovaly ze Šumperka

Ještě v devadesátých letech měly požární letouny základnu přímo na aeroklubovém letišti v Šumperku. Hasičskou službu tam létali piloti na strojích Z-137 Turbo čmelák. Oblíbené práškovací letouny nosily v nádržích místo postřiků na zemědělské plodiny vodu. Později ministerstvo vnitra leteckou požární službu zrušilo jako zbytečnou, a teď mu letadla chybí. Zmiňovaný Back Hawk patří soukromé firmě ze Slovenska.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček