Dobrý rok pro sokoly. Navzdory kunám vyvedli rekordní počet mláďat

Pro Jeseníky je letošek důležitým rokem. V horách se totiž vylíhlo nejvíce mláďat sokola stěhovavého v novodobé historii – celkem 42 dravců. Osudy některých hnízdících párů nepostrádaly na dramatičnosti.

Mláďata sokolů jsou v hnízdě bezbranná a často se stávají obětí kun. Foto: Petr Šaj

„Jedna samice svá vejce nejprve kvůli tenké skořápce rozsedla a sežrala. Z náhradní snůšky se vylíhlo už jen jedno mládě, které ale dlouho nepřežilo a stalo se kořistí kuny skalní. Ty jsou v Jeseníkách nejčastějších přirozeným predátorem sokolů. Pozitivní v letošním sokolím roce je, že počet mláďat je tak vysoký přesto, že více než jedna třetina hnízdění nebyla v závěru úspěšná,“ uvedl Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR.    

Mláďata sokolů jsou v hnízdě bezbranná a často se stávají obětí hladových zvířat. Pokud však přežijí do dospělosti, role oběti a predátora se změní. Sokoli patří rychlostí letů 390 kilometrů za hodinu mezi nejrychlejší dravce na Zemi.

Sokoli u nás hnízdí na dvaceti místech 

Život sokolů se ochráncům přírody daří monitorovat díky fotopastem. V Jeseníkách a Rychlebských horách se nachází celkem dvacet lokalit, kde dravci hnízdí. Většinou se jedná o skladní útvary.

„Letos jsme na dvou hnízdištích instalovali v nejkritičtější období hnízdění informační tabule regulující pochyb lidí v daném místě. Všem návštěvníkům, kteří sdělení respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat, patří poděkování,“ dodal ornitolog Tomáš Pospíšil, spolupracovník AOPK ČR.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček