Restaurovaná socha opět zdobí prostranství před sportovní halou

Socha "Zápas o míč" se vrátila na své původní místo před sportovní halou v Jeseníku, odkud byla odstraněna při demolici staré sportovní haly v roce 2017. Objekt z měděného plechu restauroval sám autor – akademický sochař Zbyněk Runczik, osazen byl na nový kamenný sokl.

Socha Zápas o míč se vrátila takřka na identické místo před sportovní halu - po restauraci a na novém žulovém soklu.

"Zápas o míč" pochází z roku 1975, kdy byla slavnostně odhalena v souvislosti s otevřením sportovní haly na Dukelské ulici. Zhotovil ji akademický sochař Zbyněk Runczik a v geometrické, skoro až kubistické stylizaci znázorňuje hráče míčového sportu v zápalu boje o balón. Tělo sochy bylo svařeno z měděného tombakového plechu, pískovcový sokl byl ozdoben jugoslávským mramorem. Stejně jako se zub času zakusoval do objektu sportovní haly, neušetřil ani sochu. Měděné plechy začaly získávat patinu a socha se tak postupně zbarvila téměř do černa, míč hráčům upadl a sokl počal mít drolivé tendence. Když v roce 2017 započala stavba sportovní haly nové, poroučet z místa se logicky musela i socha – jak kvůli technickému stavu, tak kvůli umístění, kdy by při samotné stavbě či terénních úpravách skutečně zavazela. Nepotkal ji ovšem osud řady jiných děl z období socialismu, nýbrž se ji město rozhodlo restaurovat.


Restaurátorské práce byly svěřeny osobě nejpovolanější – samotnému Zbyňkovi Runczikovi, který se ve svých 82 letech stále věnuje umění a dokonce na konci letošního července osobně dohlédl na osazování. Sochu očistil od nánosů patiny a vyspravil poškozená místa. Nový, tentokrát žulový sokl město objednalo u firmy Kámen Becke ze Supíkovic, navíc přibyla pamětní plaketa s informacemi o soše. Náklady spojené s návratem sochy se vyšplhaly zhruba na 300 000 Kč, avšak v rámci péče o veřejný prostor a kulturní dědictví se rozhodně jedná o akceptovatelnou sumu. Nejlépe to vystihnul sám autor v rozhovoru, který poskytl městskému zpravodaji Naše město: "Přeju vám, aby vám to tady sloužilo ještě mnohá léta. Abyste vyprovázeli svoje děti tady do té haly tak, jako vaši rodiče vyprovázeli vás."





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček