Na hlavní tah v Bělé pod Pradědem se vrátí dělníci. Úplná uzavírka potrvá do poloviny října

Po jarní opravě silnice I/44 v úseku Jeseník – Adolfovice si tentokrát silničáři vezmou do parády úsek od ZŠ na hranici Adolfovic a Domašova po křížovatku se silnicí II/350, kde se rozdělují cesty řidičů směřující na Červenohorské sedlo a na Vidly. Rekonstrukci bude stejně jako na jaře provázet dopravní uzavírka – od pondělí 4. září částečná, mezi 11. zářím až 15. říjnem 2023 úplná, následně zase částečná.

Ke strojům! Oprava silnice I/44 bude pokračovat v úseku od ZŠ v Domašově po křižovatku mezi cestou na Sedlo a na Vidly, což s sebou přinese dopravní komplikace včetně uzavírek. FOTO ŘSD

Již na jaře bylo jasné, že na jednu ze dvou hlavních spojnic Jesenicka a zbytku Olomouckého kraje se silničáři ještě letos vrátí – a dojde k tomu zrovna v den, kdy i školáci usednou zpět do lavic. Přípravné práce na rekonstrukci vozkovky v úseku Domašov – Adolfovice dlouhém cca 3,5 km  začnou již v pondělí 4. září, o týden později se rozběhnou naplno, což bude pro řidiče bohužel znamenat komplikaci v podobně úplné uzavírky, jejíž délka je stanovena do 15. října. Po skončení úplné uzavírky lze ještě do 5. listopadu počítat s uzavírkou částečnou kvůli pracem dokončovacím, dopravní tepna však bude průjezdná. Nutno podotknout, že úplná uzavírka se nebude vztahovat na autobusovou dopravu, vozidla integrovanného záchranného systému a vozidla dopravní obsluhy.

Také technologický postup opravy bude stejný, jako při rekonstrukci předchozího úseku. Vozovka  v Domašově vykazuje trhliny a olámané okraje, trvanlivost starých záplat již v mnoha případech také není valná. Rekonstrukce bude provedena tzv. studenou recyklací asfaltu na místě, což v praxi znamená, že Ta spočívá v tom, že se původní vrstva vozovky rozbrousí a rozmělní, smíchá s pojivem jako je např. cement a asfaltovou emulzí a položí se znova, což podstatně limituje množství odpadu, který při pracích vzniká. K tomu budou provedeny úpravy krajnic, dopravního značení a kultivace nejbližšího okolí silnice. Stejně jako na jaře bude opravy provádět firma KARETA, s.r.o., která zvítězila ve výběrovém řízení s nejnižší nabídkovou cenou cca 29,7 milionů Kč.


Během období úplné uzavírky silnice I/44 budou vyznačeny dvě objízdné trasy – první přes Hanušovice, Brannou a Ostružnou, druhá objížďka povede přes Sobotín, Rýmařov, Bruntál, Vrbno pod Pradědem a Zlaté Hory. Kdo má tedy cestu například do Vrbna pod Pradědem, čeká jej  skutečně nemalá zajížďka. Doufejme, že opravená silnice bude řidičům sloužit co nejdéle a letošní rok, kdy se na Jesenicku sešlo skutečně mnoho dopravních komplikací a omezení, bude mezi ostatními lety výjimkou.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček