Jesenická nemocnice ošetřila o prázdninách rodinu zasaženou bleskem i bikera z Dánska

Jak na interní, tak na chirurgické ambulanci Nemocnice Jeseník měl zdravotnický personál o prázdnínách více práce, než bývá obvyklé. Mírný nárůst případů byl do značné míry zapříčiněn počtem turistů, kteří v létě dorazili na Jesenicko za rekreací i za sportem.

Rychlebské stezky lákají jezdce i z dalekého zahraničí. Mnozí z nich pak skončí v jesenické nemocnici. Foto: FB

Interní ambulancí Nemocnice AGEL Jeseník prošlo mezi 1. červencem a 31. srpnem 926 pacientů, což je v porovnání například s dvojicí jarních měsíců duben – květen zhruba 6% nárůst. Ten si nemocnice vysvětluje jak zvýšeným počtem turistů v regionu, tak letními dovolenými obvodních lékařů, kdy pacienti místo zástupu někdy vyhledají pomoc právě na interní ambulanci. Co se struktury diagnóz na interní ambulanci týče, také v létě převažovala kardiovaskulární onemocnění (kde však počet zvyšují plánované kontroly) a komplikace spojené se zvýšeným krevním tlakem. Typický pro letní měsíce však byl nárůst pacientů se závratěmi, kolapsovým stavem, a také lidí, kteří vyhledali lékařské ošetření po bodnutí hmyzem. Nezanedbatelný byl i počet pacientů se zažívacími problémy, které k lékaři přivedly často i celé rodiny. Interní ambulance naopak neeviduje žádný případ otravy houbami či uštknutí zmijí, které se v létě v regionu sporadicky objevují. 

Rodinu zasáhl krokový blesk

"Mezi pacienty se objevilo i několik zahraničních turistů z Německa či Polska. Většinou se ale jednalo o české pacienty, kteří zde přijeli za turistikou, nebo zde vlastní letní byty a chaty," upřesňuje lékařka interní ambulance Zuzana Janíková. "V takovém případě by u sebe zejména starší a dlouhodobě nemocní lidé měli nosit výpis ze zdravotní dokumentace a seznam užívaných léků, neboť to značně usnadní jejich ošetření," doporučuje Janíková.

Nejkurióznějším případem, který interní ambulance zaznamenala, bylo ošetření rodiny, kterou během horské túry zastihla bouřka, do jejich blízkosti udeřil blesk a byli zasaženi fenoménem tzv. krokového napětí. "Dědeček byl 24 hodin hospitalizován na anesteziologicko – resuscitačním oddělení, vnučka preventivně pozorována na dětském oddělení a babička ošetřena ambulatně," vzpomíná lékařka. 

Pro otevřenou zlomeninu si přijel až ze Skandinávie

Zvýšený příliv pacientů zaznamenala také chirurgická ambulance. Tu za prádzninové měsíce navštívilo více než 2200 pacientů, přičemž 866 z toho tvořily úrazy. Mezi těmi dominovaly především zranění dolních končetin, zranění horních končetin (fraktury či vymknutí zápěstí, lokte či ramene) a úrazy hlavy. Nezřídka tyto úrazy vznikly při sportovních aktivitách, z nichž je na Jesenicku populární především jízda v terénu na horských kolech.

Jak přibližuje vrchní sestra chirurgických oborů Nemocnice Jeseník Veronika Škodová, cyklistické traily lákají i zahraniční jezdce: "Vášnivý cyklista přiletěl až z Dánska, aby si vyzkoušel vyhlášené Rychlebské stezky. Při jízdě bohužel havaroval, ale do nemocnice dorazil v dopovodu kamarádů po svých. Při vyšetření mu byla zjištěna otevřená zlomenina loketní kosti. Pacienta jsme ošetřili a doporučili mu návrat domů, kde by se měl podrobit operaci," dodává k úrazu Škodová.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Ostrov Realit
INZERCE
Auto _ Kubíček